AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Naslovnica britanskog “Telegrapha” je glasila: “Kako je Njemačka učinila sve kako treba, dok je Britanija griješila?”.

Novozelandski Herald je Njemačku svrstao u dobitnike pandemije, proglašavajući je svjetskim primjerom. Angelu Merkel su vidjeli kao vodeću figuru koja “ljudima situaciju može načiniti razumljivom”.

Svi ovi hvalospjevi su nastali prije otprilike godinu dana. A zvuče kao da su iz nekog davnog vremena, piše Deutsche Welle.

Borba protiv korone – je li to još Njemačka?

Da je neko u ljeto 2020. ponudio okladu tko će biti najbolji u savladavanju drugog i eventualno trećeg vala korone, mnogi bi sav novac stavili na Njemačku. Naravno, “Made in Germany”, svjetski šampioni organizacije, sa znanstvenicima koji će brzinom svjetlosti razviti vakcinu. Ko god bi se tako okladio, danas bi bio praznih džepova.

U očima svijeta Njemačka je bila štreber koji se pretvorio u zabušanta, možda i ponavljača. Maske? Nedovoljno. Cjepivo? Nedovoljno. Testovi? Prekasno. U svjedodžbi bi moglo pisati: “Stalno se trudi, ali grčevito se drži pravila i nije dovoljno kreativna”.

– Je li to još uvijek Njemačka – pitaju se sada i mnogi Nijemci.

A u ponekoj zemlji se ne može skriti zluradost zbog nekadašnjeg odlikaša koji se stalno hvalio svojim ocjenama.
Velika Britanija: Njemačka gubi covid-krunu

Najviše podsmjeha Njemačkoj zbog sporog početka vakcinacije dolazi iz Velike Britanije, gdje se vlada hvali da je cijepila već trećinu stanovnika. “Daily Mail” prenosi naslov njemačkog tabloida “Bild”: “Njemačka je puž kad je u pitanju vakcinacija”.

“Njemačka gubi covid-krunu”, piše “Financial Times”: “Njemačka je poznata po prednosti u tehnici, po inženjerskoj vještini i općoj kompetentnosti. Nije čudno što proces vakcinacije sada postaje nacionalna sramota”.

A londonski “Times” podsjeća na komentar u berlinskom “Bildu”: “Dragi Britanci, zavidimo vam”. List “Sun” podrugljivo odgovara: “Mi vama ne zavidimo”.

U “Guardianu” se jedan kolumnist zapitao: “Zar sva ta tehnika ne bi trebala donijeti prednost”.
Španija: Kraj njemačke nadmoći

Madridski list “El Pais” donosi na naslovnoj stranici: “Serija grešaka njemačke vlade izbrisala je svaku predodžbu o njemačkoj kompetentnosti i nadmoći”. I Španiju je korona teško pogodila, u zemlji je umrlo više od 71.000 ljudi. To je gotovo jednak broj kao i u Njemačkoj, koja ima 36 miliona stanovnika više.

Sve do iberijskog poluotoka se osjeća ono što smatraju i mnogi Nijemci – nekada dalekovidna politika njemačke vlade u prvom valu korone donijela joj je veliki kredit povjerenja i popularnosti, ali ta vlada danas naprosto ne radi prave stvari. “El Pais” na kraju zaključuje: “Njemačka na kraju krajeva nije tako posebna. Samo je veća udaljenost između njenog samopoimanja i stvarnosti”.
SAD: Divljenje je zamijenjeno sažaljenjem

U zemlji u kojoj se vakcinacija vrši na stadionima, u samoposlugama, pa čak i u crkvama, u kojoj se dnevno utroši i po tri milione doza, i u kojoj je, recimo kao u Nju Džersiju, dovoljno da imate dijagnozu “pušač” pa da odmah dobijete vakcinu – mnogi Amerikanci osjećaju prema Njemačkoj nešto što je gore od podsmjeha: sažaljenje.

Donald Tramp (Trump) nije štedio u vrijeme pandemije. Njega mnogi u Sjedinjenim Državama smatraju odgovornim za više od pola miliona mrtvih, a prema nekim anketama Nijemci su se više plašili Trampa nego koronavirusa. Ipak, bivši predsjednik je naručio veliku količinu cjepiva od “Moderne” i “BioNtech/Pfizera” mnogo prije nego što je bilo jasno da su djelotvorna, piše DW.

Odavno je prošlo vrijeme kada su se u Sjedinjenim Državama divili “njemačkom odgovoru na Covid”. Ali tada su u Americi oboljeli masovno umirali, dok je u Njemačkoj broj umrlih bio nizak, a Nijemci su prilično opušteno proveli ljeto.

Ove godine će na ljetovanje vjerojatno Amerikanci, a ne Nijemci. Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je najavio ambiciozni cilj da do kraja maja svim odraslim građanima ponudi vakcinaciju.
Rusija: Neuspjeh Zapada

I Rusija cijepi iz sve snage, u međuvremenu “Sputnjik V” može svako dobiti, neovisno od starosne dobi i profesije. Cijepi se u klinikama, u trgovinskim centrima, a u Moskvi čak i u operi. Zdravstvene institucije su pokrenule masovnu vakcinaciju još u decembru, proglasivši na osnovu toga pobjedu nad pandemijom.

Svađa oko vakcinacije u Evropskoj uniji u ruskim medijima se često tematizira kao neuspjeh Zapada u borbi protiv korone. Rusija raspolaže dovoljnom količinom vlastite vakcine, nazvane po sovjetskom satelitu. To bi trebalo da podsjetiti na ruske uspjehe u svemiru, na koje se nadovezuju sadašnji uspjesi u borbi protiv koronavirusa.

A Njemačka? Mnogi Rusi odnedavno znaju ime Hensa Spahna (Jens), njemačkog ministra zdravstva, koji je u Njemačkoj izložen žestokoj kritici. O tome javljaju čak i večernje televizijske vijesti u Rusiji.
Izrael: Odlazak po vakcinu

Dok je u Izraelu obaveza nošenja maske uvedena brzo i na svim mjestima, u Njemačkoj je dugo važila samo u određenim slučajevima. Izrael je drugo zatvaranje uveo još u septembru, prije Njemačke. Izrael je već cijepio više od polovine stanovništva s najmanje jednom dozom “BioNtech/Pfizera”. Taj će Njemačka cilj postići tek na ljeto.

Od februara u Izraelu postoji “zeleni pasoš” za osobe koje su cijepljene ili su preboljele zarazu. On omogućava građanima da posjećuju teretane, sportske i kulturne priredbe. Ako ljude pitate za Njemačku, uzvraćaju vam začuđenim pogledom zbog njemačke sporosti u vakcinaciji.

Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, pa mnogi građani Izraela koji žive u Njemačkoj razmišljaju da krajem marta posjete Izrael tokom židovskog praznika Pesaha i da iskoriste priliku da se vakcinišu. Uglavnom kažu da bi u Njemačkoj došli na red tek krajem ljeta.
Kina: Njemačka kao “upozorenje”

Možda najviše deprimiraju vijesti iz Kine. Domaći mediji vlastite uspjehe u suzbijanju pandemije vrednuju kao reference u odnosu na Zapad, ali se situacija na zapadu stalno koristi i kao podsjećanje da se ni Kinezi ne bi smjeli opustiti.

Navodi se primjer Njemačke – kako se NE pristupa problemu. Često takva medijska izvješća sadrže riječ “opomena”.

U Njemačkoj se poneko nada da će se uskoro cijepljenje ubrzati. Upotreba nove vakcine kompanije “Johnson&Johnson”, više doza drugih proizvođača, vakcinacija kod ljekara opće prakse, sve bi to moglo pojačati tempo cijepljenja. Međutim, više niko ne računa s tim da bi Njemačka mogla postati uzor, kao prije godinu.