1629744778 2021 08 20T150718Z 1992062650 RC239P9S3B3M RTRMADP 3 AFGHANISTAN CONFLICT GULF 750x482 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Talibani, grupa koju od 1999. godine Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija imenuje kao terorističku, bili su odbačeni i nepoželjni u međunarodnoj zajednici više od dvije decenije.

FIXGEHALT

Kada su se talibani podigli iz pepela nakon gotovo 10 godina dugog neuspjelog rata Sovjetskog Saveza u Afganistanu i došli na vlast sredinom devedesetih, samo su tri zemlje formalno priznale njihovu kontrolu nad tom zemljom – Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, piše Glas Amerike.

Kako prijestonice sada raspravljaju o rizicima i koristima koje bi donijelo priznavanje grupe, malo je vjerovatno da će žuriti sa donošenjem odluka i moglo bi se dogoditi da prethodno sačekaju poteze drugih vlada.

Kalkulacija

Američki State Department ove nedjelje je primetio da “nije došlo do formalnog prijenosa vlasti” u Afganistanu izbjegavajući da saopšti koga priznaje kao vladajuću snagu.

LIDER

Zemlje poput Rusije i Kine motre na regionalni bezbjednosni vakuum koji je ostavljen povlačenjem SAD i veća je vjerovatnoća da će priznati talibane kao način za proširenje sopstvenog uticaja.

“Na kraju, dok se zapadne članice Savjeta bezbjednosti fokusiraju na pitanja poput ženskih prava, Rusija je najviše zainteresovana za regionalnu bezbjednost i trgovinu drogom”, rekao je direktor Međunarodne krizne grupe Ujedinjenih nacija Ričard Gauan. “Kina i Rusija imaju dobre razloge da budu pragmatične u obračunu sa talibanima, s obzirom na njihove neposredne regionalne probleme”.

“Nema smisla paničariti”, rekao je ruski ambasador u UN Vasili Nebenzija na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti 16. avgusta, dan nakon što su talibani zauzeli Kabul. On je rekao da će ambasada Rusije u tom gradu nastaviti da radi normalno.

“Što se tiče naših daljih zvaničnih koraka u vezi sa talibanima, mi ćemo ih odrediti polazeći od konkretnih događaja i konkretnih akcija talibana”, rekao je ruski izaslanik.

Kina poziva na ohrabrenje

Kina je nedavno ugostila devet lidera talibana u gradu Tianjinu na sjeveru zemlje, te je u četvrtak pozvala međunarodnu zajednicu da “ohrabri i usmjeri” talibane u pozitivnom smjeru, umjesto da vrši veći pritisak.

Pakistan, koji je dugo bio bezbjedno utočište za grupu, rekao je da ulaže “aktivne napore” u promovisanje inkluzivnog političkog rješenja u Afganistanu.

Zapadne zemlje bi također mogle da zauzmu zajednički stav po pitanju priznavanja. Sljedeće sedmice će se sastati zvaničnici Grupe sedam vodećih industrijskih nacija kako bi razgovarali o razvoju događaja. Lideri bi mogli da se slože sa spiskom mjerila koja bi talibani morali da ispune prije nego što razmotre njihovo diplomatsko prihvatanje.