Portal 072info

Devet činjenica koje mora znati svaki desetogodišnjak

Postoje neke stvari koje bi svaki roditelj želio da njegovo dijete zna. U ovom slučaju, radi se o desetogodišnjacima. Ovo su lekcije koje svaki roditelj želi da njihovo dijete do tada nauči.

Odnositi se prema drugima s poštovanjem, bez obzira na spol, dob, imovinski status ili bilo koji drugi kriterij. 

Naučite dijete granicu između fizičke aktivnosti i nasilja. Ukoliko dijete često u igri udari nekoga, ne čini to namjerno, jednostavno nije svjesno da to nije u redu.

Značenje riječi ne jednako je u svim kontekstima i bez obzira tko ga izgovorio.

Skrivanje osjećaja nije u redu. Nitko ne bi smio dopustiti da svijet utječe na njegove osjećaje, a pogotovo da ih se srami. Osjećaji nas čine jačima i boljima.

Nitko se ne može pobrinuti za našu sreću osim nas samih. Roditelji su tu da uvijek pomognu djeci u savladavanju prepreka, no ponekad se mora i samo zauzeti za sebe.

Svatko treba pronaći svoju strast. Kako bi svako dijete bilo sretno mora pronaći sitnice koje ga usrećuju. Bez obzira radilo se o sviranju, pjevanju, sportu ili nečem potpuno desetom, dijete mora imati hobi kojem će se posvetiti.

Suosjećanje prema slabijima još je jedna odlika koju dijete mora imati. Kao i sva djeca, sasvim je normalno da ponekad poželi najmoderniju igračku, no ponekad je potrebno da učini nešto dobro i za siromašne i nemoćne. Zajedničko volontiranje odličan je izbor za usaditi djetetu ovu odliku.

Iskrenost je potrebna uvijek bez iznimke. Postoji jedna izreka koja govori kako šutnja naših prijatelja boli daleko više od riječi neprijatelja. Imajte hrabrosti djetetu dokazati da se iskrenost prije ili kasnije isplati.

Ljubav, bezuvjetna i beskrajna, neka uvijek bude djetetu na raspolaganju, a isto tako ono bi ju uvijek trebalo pružati drugima.

Podijelite članak