washing machine 2668472 1920 1024x683 1 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 13, 2021 @ 6:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Sirće je jedna od retkih namirnica kojima rok trajanja gotovo ne može da prođe. Uz to, jeftino je i može se primenjivati na nebrojene načine. Postoje situacije u kojima sirće nikako ne bi trebalo koristiti, poput onih kada se radi s izbjeljivačem, ali postoji i mesto na kojem je sirće nezamjenjivo. To je naravno – mašina za veš. Miris sirćeta ne zadržava se na vešu pa nećete mirisati kao kiseli krastavac, a vaš veš će zablistati.

Ovo je devet načina na koje možete uključiti sirće u svoju rutinu održavanja veša.

Zaustavite smrad

Ponekad odjeća zadrži neprijatan miris bez obzira na to što je tek oprana. S pola šoljice sirćeta koju ćete dodati u ciklus ispiranja, riješićete taj problem. Ipak, imajte na umu da sirće može da ošteti elastična vlakna odjeće pa nemojte baš nakon svakog treninga odjeću prati njime.

Čišćenje mašine

Ponekad je, uz odjeću, čišćenje potrebno i samoj mašini. Ako je i vaša mašina poprimila miris koji vam se ne sviđa, natopite krpu sirćetom i obrišite gumu.

Da očistite cijelu mašina i uklonite naslage deterdženata, nalijte dvije šoljice sirćeta i uključite mašinu da jedan ciklus pranja odradi prazna. Ako je baš prljava, napunite mašinu vrućom vodom, dodajte dvije boce sirćeta i pustite da radi 10-ak minuta. Isključite mašinu i ostavite preko noći. Ujutro još jednom uključite mašinu da odradi cijeli ciklus pranja.

Uklonite nabore na odeći

Svi smo to doživjeli. Ponovno pokretanje ciklusa sušenja jer je odjeća ostala predugo u mašini za sušenje i zgužvala se. Umjesto toga, napunite bocu sirćetom i vodom u razmeri 1:3 i našpricajte nabore pre nego što ostavite odjeću da se osuši na vazduhu. Dodajte i svoje omiljeno eterično ulje za svjež miris.

Operite zavese s tuš kabine

Na zavjesama s tuš kabine s vremenom se razviju fleke koje nije lepo videti. Lako ih je se riješiti. Zavjesu s tuša ubacite u mašinu s nekoliko peškira. Dodajte pola šoljice deterdženta i pola šoljice sode u bubanj. Operite toplom vodom, a zatim dodajte jednu šoljicu sirćeta u ciklus ispiranja. Pre centrifuge, izvadite zavjese iz mašine i objesite ih da se osuše.

Neka se zabijeli i zablista

Ako je vaša bijela odjeća posivila, postoji rješenje. Šoljicu sirćeta pomiješajte sa šoljicom, šoljicom i po vode iz slavine u veliki lonac. Prokuhajte, prebacite u kantu i dodajte bijelu odjeću. Isperite i osušite nakon što se nakvasi preko noći.

Vratite peškirima moć upijanja

Normalno je da se moć upijanja peškira vremenom smanjuje. To se događa zbog omekšivača, sušenja u mašini i naslaga deterdženata kojima se peru. Da im vratite onaj početni osjećaj, operite ih sirćetom. Umjesto deterdženta, dodajte šoljicu sirćeta i operite ih vrućom vodom. Ponovite još jednom, ali s pola šoljice sode umjesto deterdženta. Osušite kao i inače.

Zadržite boje

Da biste spriječili da boje izblijede, natopite odjeću u nerazrijeđeno sirće na 15 minuta prije prvog pranja. Bonus: Ovo će uništiti prašinu i hemikalije koje bi se mogle nalaziti u odjeći.

Popravite bluze koje su se smanjile

Ups! Niste se pridržavali uputstava za održavanje i vaša omiljena bluza je završila u vrućoj vodi ili sušilici i sada je – najmanja na svijetu. Vratite je iz dječje veličine uz pomoć sirćeta. Prokuhajte sirće i vodu u razmeri 1:2 i “kuhajte” bluzu 25 minuta. Nakon toga nežno razvucite i ostavite da se osuši na vazduhu, savetuje Family Handyman.

Uklonite fleke od znoja

Žute fleke na ivicama i ispod pazuha mogu vas dovesti u nezgodnu situaciju. Napravite pastu od sode i sirćeta u razmheri 3:2. Nanesite na mrlje i ostavite da odstoji pola sata prije nego što operete.

LIDER