Devet simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite

Devet simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite

Opće je poznat podatak da u Evropi pušenje uzrokuje 85 posto slučajeva karcinoma na plućima. To je najčešći oblik raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena.

Vijesti nisu dobre ni za nepušački dio populacije jer istraživanja su pokazala da se bolest javlja kod približno 30 posto nepušača i mladih ljudi koji vode zdrav život.

Postotak oboljelih nepušača u stalnom je porastu, a takvi se podaci pripisuju sve većem zagađenju okoliša, korištenju boja i lakova u industriji, azbesta u gradnji, pasivnom pušenju, ali i različitim genetskim čimbenicima.

Sve su ovo više nego dovoljni razlozi da svako od nas nauči prepoznati simptome koji mogu upućivati na maligne promjene u plućima čak i ako nismo pušači. O sumnjivim simptomima razgovarajte sa svojim liječnikom porodične medicine, pogotovo ako su dugotrajni i ne možete ih ublažiti uobičajenim metodama.

1. Dugotrajan kašalj
Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak za uzbunu. Gusta sluz boje hrđi može biti rani znak bolesti, a suhi kašalj koji traje više od mjesec dana također vrijedi provjeriti.

2. Hronične infekcije
Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i čini se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao biti znak raka pluća. Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sistema, pokazuju istraživanja.

3. Bolovi u prsnom košu
Hronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, posebno ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju. Obratite pozornost širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim liječnikom ako potraje duže vrijeme.

4. Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma
Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine ​​koji u vašem tijelu uzrokuju gubitak na težini. Zbog toga biste mogli primijetiti i pad apetita.

5. Bol u kostima
Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u područje leđa i kukova.

6. Sveopći umor
Od uobičajenog umora razlikuje se po tome što se osjećate toliko iscrpljeno da jedva čekate leći u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna ne osjećate se bolje. Sličan umor javlja se i kod depresije i nekih drugih stanja, stoga posavjetujte se s liječnikom kako biste se uvjerili da ste točno detektirali izvor svog umora.

7. Slabost u mišićima
Rak pluća utječe na vaše mišiće kao i na druge organe u tijelu. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi do te mjere da će vam možda biti teško ustati iz stolice. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Stanice raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sistem napadne dijelove vašeg živčanog sistema koji direktno utječu na vaše mišiće, što dovodi do slabosti.

8. Otekline na vratu i licu
Ako tumor na plućima počne pritiskati vašu gornju šuplju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku do srca), možete primijetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji dio prsnog koša također mogu biti pogođeni.

9. Visok nivo kalcija u krvi
Neki oblici karcinoma na plućima stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u vašem tijelu zbog čega se u nekim slučajevima višak kalcija oslobađa u krvotok. Premda možda niste toga svjesni sve dok vam liječnik ne naloži laboratorijski test, trebali biste paziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, zatvor, mučninu, bol u trbuhu i vrtoglavicu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica