Devet simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite

pluca 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Opće je poznat podatak da u Evropi pušenje uzrokuje 85 posto slučajeva karcinoma na plućima. To je najčešći oblik raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena.

Vijesti nisu dobre ni za nepušački dio populacije jer istraživanja su pokazala da se bolest javlja kod približno 30 posto nepušača i mladih ljudi koji vode zdrav život.

Postotak oboljelih nepušača u stalnom je porastu, a takvi se podaci pripisuju sve većem zagađenju okoliša, korištenju boja i lakova u industriji, azbesta u gradnji, pasivnom pušenju, ali i različitim genetskim čimbenicima.

Sve su ovo više nego dovoljni razlozi da svako od nas nauči prepoznati simptome koji mogu upućivati na maligne promjene u plućima čak i ako nismo pušači. O sumnjivim simptomima razgovarajte sa svojim liječnikom porodične medicine, pogotovo ako su dugotrajni i ne možete ih ublažiti uobičajenim metodama.

1. Dugotrajan kašalj
Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak za uzbunu. Gusta sluz boje hrđi može biti rani znak bolesti, a suhi kašalj koji traje više od mjesec dana također vrijedi provjeriti.

ČITAJ JOŠ:  Zajednička putovanja pravi test za vezu

2. Hronične infekcije
Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i čini se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao biti znak raka pluća. Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sistema, pokazuju istraživanja.

3. Bolovi u prsnom košu
Hronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, posebno ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju. Obratite pozornost širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim liječnikom ako potraje duže vrijeme.

4. Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma
Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine ​​koji u vašem tijelu uzrokuju gubitak na težini. Zbog toga biste mogli primijetiti i pad apetita.

ČITAJ JOŠ:  Mnogi automobili imaju skrivenu funkciju za koju skoro niko ne zna

5. Bol u kostima
Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u područje leđa i kukova.

6. Sveopći umor
Od uobičajenog umora razlikuje se po tome što se osjećate toliko iscrpljeno da jedva čekate leći u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna ne osjećate se bolje. Sličan umor javlja se i kod depresije i nekih drugih stanja, stoga posavjetujte se s liječnikom kako biste se uvjerili da ste točno detektirali izvor svog umora.

7. Slabost u mišićima
Rak pluća utječe na vaše mišiće kao i na druge organe u tijelu. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi do te mjere da će vam možda biti teško ustati iz stolice. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Stanice raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sistem napadne dijelove vašeg živčanog sistema koji direktno utječu na vaše mišiće, što dovodi do slabosti.

ČITAJ JOŠ:  Pravilno se zaštitite: Hladno vrijeme opasno za radnike na otvorenom i hronične bolesnike

8. Otekline na vratu i licu
Ako tumor na plućima počne pritiskati vašu gornju šuplju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku do srca), možete primijetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji dio prsnog koša također mogu biti pogođeni.

9. Visok nivo kalcija u krvi
Neki oblici karcinoma na plućima stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u vašem tijelu zbog čega se u nekim slučajevima višak kalcija oslobađa u krvotok. Premda možda niste toga svjesni sve dok vam liječnik ne naloži laboratorijski test, trebali biste paziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, zatvor, mučninu, bol u trbuhu i vrtoglavicu.

GODISNJICA
MARKETING