Devet tipova ljubavi koje ćete doživjeti u životu

Devet tipova ljubavi koje ćete doživjeti u životu

Ljubav je poput univerzalne energije… Sveprožimajuća i sveprisutna. Međutim, mi smo ti koji joj dajemo konkretan oblik i izražaj, oživljavamo je u sebi, u raznim situacijama, sa različitim ljudima, u raznim odnosima. Nekada je lako pokrenuti tu ljubavnu energiju, nekad se čini malo težim. Sve je stvar trenutka, okolnosti i naše svijesti o tome šta možemo da damo, a šta da primimo, kao i naše želje i izbora u tome koju ćemo ljubavnu melodiju da komponujemo i kakav ljubavni ples ćemo zaigrati uz nju. Osvrnite se oko sebe, posmatrajte, osluškujte ljubav koja zrači u vama i kroz vas… Ovih devet tipova ljubavi vam mogu pomoći u tom ljubavnom razotkrivanju.

Platonska ljubav

Platonska ljubav je najjednostavnija od svih tipova ljubavi. Ona je čista i prijateljska, bez seksualne i dublje emotivne vezanosti, nekad je doživljavamo vrlo rano u djetinjstvu kada još nismo svjesnih svojih nagona i seksualnih afiniteta. To je ona vrsta ljubavi koju gajimo prema rođacima, bliskim prijateljima iz djetinjstva, čak i prema nekolicini odraslih prijatelja koji su pored nas. Da li se sjećate kada vam je prijatelj po prvi put u životu nedostajao? To je vjerovatno bio trenutak kada ste prvi put doživjeli platonsku ljubav.

Simpatije

Sjećate li se prvih simpatija? Svi smo prošli kroz to nezaboravno iskustvo! Prvi put kada vam se dopao neko, dobro poznat osjećaj u stomaku, takozvani leptirići, romantična sanjarenja, pisanje dnevnika i brojni nestašluci, kao što je kikotanje i nespretno ponašanje svaki put kada iznenada sretnete svoju simpatiju. Nekada su naše simpatije bile imaginarne i nedostižne, poznati glumici i glumice, holivudske zvijezde, čak i profesori i profesorice kojima smo se divili. Nekada, postojala je jaka naklonost prema nekom, ali nismo željeli da ugrozimo naše romantične misli, našu opijenost romantičnim maštarijama, tako što bismo išta preduzeli po tom pitanju. Poznato?

Neuzvraćena ljubav

Ovo je ona vrsta ljubavi koja je neminovno propraćena patnjom, razočaranjima, tugom i slomljenim srcem… Većina nas je iskusi barem jednom u životu. Ima nečeg romantičnog i poetskog u ljubavnim jadima. U suprotnom, ne bi bilo toliko inspiracije za pisanje ljubavnih pjesama, priča, romana i uopšte bavljenje temom ljubavi. Možda nam je ovaj tip ljubavi potreban da bismo, jednom kada naiđe neko ko će nam istom mjerom uzvratiti, bili spremniji da dajemo i više cijenimo ljubav koju imamo.

Opsesivna ljubav

Da li ste se nekad osjetili kao robovi ljubavi? Da li ste nekad iskusili ljubavnu zavisnost? Možda vam se činilo da je vaš život bez osobe koju volite besmislen i prazan… Opsesivnost u ljubavi obično doživljavaju mladi ljudi, takozvani početnici u ljubavi i romantičnim vezama… Često nastaje kao posljedica slomljenog srca i neuzvraćene ljubavi. Ono što nam je ranije nedostajalo sad pokušavamo nadoknaditi pretjeranom ljubavlju. Opsesivni ljubavnici su obično uplašeni, nesigurni i pretjerano zavisni od partnera i odnosa. No, i ovakav tip ljubavi nam je potreban da bismo rasli i razvili svoje ljubavno umijeće do višeg, zrelijeg nivoa.

Sebična ljubav

Sebična ljubav je pametna. Ona se kreće u okviru ličnih proračuna. Njen moto je “uzimaj što više za sebe, nemoj da daješ ukoliko ti se to neće isplatiti”. Sebična ljubav uključuje dvije osobe, koje su zaljubljene u jednu osobu. Takve ljubavi grade egomanijaci, narcisi, istinski zaljubljenici u sebe, nerijetko oni koji su nesposobni da daju. Međutim, primanje bez davanja na kraju osobu koja previše dobija čini usamljenom i nezadovoljnom, jer ipak, najispunjeniji smo upravo zbog toga što dajemo. Ova ljubav nam može pomoći u učenju kako da volimo i sebe i druge. Ona nam može ukazati na lične zablude i greške.

Neodoljiva ljubav

Ova ljubav je slatka, intenzivna, podsticajna, ali kratkog daha. Spontana je i brzo se zaboravlja. Obično traje nekoliko sekundi, najviše par minuta. Da li ste ljubitelji slatkih životinja, ili volite automobile, prirodu, ukrase, odjeću…? Nekada osjećamo sveprožimajuću ljubav prema nečemu, i to ne mora biti neka osoba. Osjećamo toplinu i naklonost kada, na primjer, gledamo slike ili video klipove sa slatkim životinjama. Naravno, neko može razviti duboku nakolonost prema svom ljubimcu ili životnjima uopšte, čak i prema određenim stvarima, kao što je garderoba ili automobili, ali ovde je reč o onoj neodoljivoj, kratkotrajnoj senzaciji i osjećaju slatke ljubavi kada ugledamo nešto zbog čega nam srce zaigra na trenutak.

Strastvena ljubav

Ovo je vrsta ljubavi koja nastaje i zasniva se na međusobnoj požudi. To je tip ljubavi koji se razvija prema osobi koja vas, iznad svega, nevjerovatno seksualno privlači. U ovakvim odnosima sve se vrti oko kreveta. Nedostatak romantike, brige, emocionalne vezanosti i nježnog odnosa je ono što ovu ljubav čini nekompletnom.

Romantična ljubav

Ljubav se posmatra kroz ružičaste naočare. Uz voljenu osobu cijeli svijet izgleda ljepše. Moto ove ljubavi je “što više vremena provoditi sa voljenom osobom”, čak i kad niste zajedno, maštate o vremenu koje ste proveli zajedno ili željno iščekujete sljedeći susret. Sretni ste. Vaš partner je sretan, i kao da cijeli svijet pjeva vašu ljubavu pjesmu, ali samo vi potpuno uživate u zajedničkom plesu.

Bezuslovna ljubav

Najuzvišeniji oblik ljubavi. Svakako nije lako doživjeti ovu vrstu ljubavi i rijetki su oni koji je dožive tokom svog života. Volite li neku osobu više od sebe? Da li brinete o njoj više nego o ičemu drugom? Onda postoji šansa da ste doživjeli ovu vrstu ljubavi. Ovo je onaj tip ljubavi koji najčešće srećemo u romanima i bajkama. Zato je mnogi vide kao nedostižnu i utopističku. No, većina ljudi je u potrazi za ovom vrstom ljubavi tokom cijelog života. Ukoliko nesebično dajete, bezuslovno volite drugu osobu i brinete o njenim potrebama bez razmišljanja o sebi, vjerovatno spadate u onu rijetku grupu sretnika i sretnica koji su hrabro i požrtvovano kročili na put prave ljubavi.

Izvor: Wannabe Magazine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE