Portal 072info

Deveta godišnjica smrti Safeta Isovića: Svijet je tužniji bez oca bh. sevdaha (VIDEO)

Velikan bh. sevdaha Safet Isović otišao je na bolji svijet na današnji dan prije osam godina, u 71. godini. Ovaj rođeni Bilećanin koji je, spletom okolnosti i zbog školovanja i posla kojim se bavio, često mijenjao mjesto boravka, ovozemaljski kraj i novi početak dočekao je u Sarajevu za koje je bio toliko vezan. Isović je više od pedeset godina komponirao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki. 

Za razliku od mnogih poznatih ličnosti koje su pobjegle od ratnih strahota, on je ostao, bio teško ranjen i preživio zahvaljujući domaćim i njemačkim ljekarima. Po ozdravljenju vratio se pjesmi, ali se angažirao i u politici, gdje se pokazao vještim govornikom i začetnikom dobrih ideja. Borio se za običnog čovjeka i za BiH koju je toliko volio.

Bio je član SDA, a kasnije je pristupio Stranci za BiH čiji je član ostao do kraja života.

Od 1956. godine izvodio je sevdalinke na radiju i televiziji te je pobjeđivao je na najprestižnijim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i dobitnik je niza najznačajnih muzičkih nagrada.

Vrijeme uspjeha Safeta Isovića počinje solističkim koncertom u “Domu sindikata” u Beogradu 1963. Svijet ga pamti po specifičnom izvođenju sevdalinki poput “Moj dilbere”, “Đul Zulejha”,“Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Tebi majko misli lete”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne”, “Šehidski rastanak” i brojnih drugih.

 
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box