Screenshot 4 76
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 11:05
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Na Kosovu je i dalje napeta situacija s obzirom na to da se ni kosovski specijalci ne povlače s položaja, a ni Srbi koji deveti dan protestuju.

Razlog njihovog protesta je raspoređivanje specijalnih snaga policije na administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak te odluka Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Helikopteri Kfora u dva navrata su jučer nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom Kosovu te da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

“Kfor pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. – kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, naveli su iz Kfora za Kosovo online.

Jučer je došlo do incidenta u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, u kojem je učestvovala grupa od petnaestak Srba, niko nije teže povređen.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom na prijelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prijelazu Merdare.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u videosnimku objavljenom na Instagramu da je važno da su svi ljudi razumjeli koliko je situacija teška.

Specijalne jedinice policije – Rosu raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prijelazima Srbijom.

LIDER