Portal 072info

DF definitivno prekinuo pregovore sa SDA!

Demokratska fronta je danas defintivno prekinula pregovore sa SDA o formiranju vlasti na svim nivoima. Odluka je to Predsjedništva DF-a koje je održalo telefonsku sjednicu, jer se predsjednik Željko Komšić nalazi van države, potvrdio je za novinsku agenciju Patria generalni sekretar DF-a Sifet Podžić.

Podžić je pojasnio kako su jučer poručili predstavnicima SDA na čelu sa Denisom Zvizdićem da se u Kantonu Sarajevo obustavljaju pregovori do daljnjeg, odnosno dok SDA ne poništi sve konkurse za zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, ali je on v.d. premijeru KS Muhamedu Kozadri proslijedio “pogrešan” zaključak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Čekali smo sjednicu Vlade KS da donese odluku. Kada smo je dobili i pročitali shvatili smo da se radi o prevari, jer tom odlukom je naloženo da se ponište svi konkursi koje nije vlada raspisala. To znači gotovo nijedan, jer je Vlada KS odnosno njena ministarstva su raspisivala te konkurse. Uz to, jučer sam zasut emailovima, SMS-ovima ljudi iz drugih kantona koji javljaju da se isti recept zapošljavanja stranačkih kadrova i rodbine od strane SDA provodi masovno, kao i na nivou Federacije i države. Zbog toga smo odlučili na najvišem stranačkom organu da prekinemo pregovore, navodi Podžić.

Sutra će se u Sarajevu sastati predsjednik Demokratske fronte i zamjenik predsjednika SDA Željko Komšić i Bakir Izetbegović, kako bi razgovarali o odluci DF-a o prekidu pregovora o formiranju vlasti na svim nivoima, čime je u pitanje dovedena i koalicija na državnom nivou, saznaje novinska agencija Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, generalni sekretar SDA Amir Zukić istaknuo je u izjavi za Agenciju Fena da su u ovoj stranci upoznati s odlukom kolega iz DF-a da trenutno zamrznu razgovore o implementaciji izbornih rezultata.

Kazao je da su također informirani i o navodima da je u određenim institucijama u KS i na drugim mjestima nastavljeno zapošljavanje u javnom sektoru, iako su se ove dvije stranke opredijelile da će zapošljavanje biti vršeno samo u situacijama nečijeg odlaska u penziju, kako bi bilo nastavljeno funkcionisanje tih institucija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Razlozi koji su im preneseni od naših kantonalnih organa nisu bili dovoljni, ali kroz razgovore Izetbegovića i Komšića očekujem da će te nejasnoće biti riješene. U ovome ne vidim ništa previše dramatično. S kolegama iz DF-a dosad smo imali dosta dobre odnose, ali i krizne situacije koje smo uspješno riješili – naglasio je Zukić.

Izražava nadu da će problem biti što prije riješen kako bi bile nastavljene obaveze u vezi s konstituisanjem vlasti na svim nivoima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME