DFL obavijestio klubove: Bundesliga se vraća 15. maja

Podijelite vijest

Njemačka nogometna liga (DFL) poslala je u srijedu navečer obavještenje svim klubovima 1. i 2. Bundeslige (36 klubova) kako prvenstvo planira nastaviti 15. maja, javio je Bild. Danas je, nakon što je kancelarka Angela Merkel održala sastanak sa čelnicima njemačkih saveznih država i predstavnicima DFL-a (Njemačka nogometna liga), odlučeno da se nogometaši vraćaju na teren u drugoj polovini maja.

Čelnici DFL-a sada su potvrdili kako će se takmičenje u Bundesligi i 2. Bundesligi nastaviti 15. maja. Bundesliga bi se trebala nastaviti duelom Fortune iz Dusseldorfa i Paderborna, ali svi detalji o nastavku prvenstva bit će poznati sutra.

Utakmice će se igrati pred praznim tribinama, a na stadionu u trenutku odigravanja utakmica mogu biti najviše 322 osobe. Nogometaši obje ekipe dolazit će na stadion odvojeno kako bi se izbjegao svaki nepotreban kontakt.

Prilikom dolaska na stadion nogometaši i osoblje moraju nositi maske, a na svakom ulazu na stadion mjerit će se tjelesna temperatura. Nogometaši će morati poštovati mjere fizičkog distanciranja, a u svlačionici moraju držati razmak od najmanje 1,5 metara.

Prvi čovjek DFL-a Christian Seifert kaže kako odluka da se utakmice igraju pred praznim tribinama nije idealna, ali da je jedina opcija kako bi pojedini klubovi preživjeli.

“Ovo su dobre vijesti za Bundesligu i 2. Bundesligu. Sada je velika odgovornost na klubovima i njihovim zaposlenicima da se drže svih propisanih preporuka medicinskih radnika. Svjesni smo da utakmice bez navijača nisu idealno rješenje za bilo koga od nas. Međutim, tokom ove krize opstanak pojedinih klubova došao je u pitanje i ovo je jedini način da zadržimo lige u ovoj formi takmičenja”, rekao je Seifer.

Klix.ba


Podijelite vijest