Digla se BiH i sada više niko ništa ne spominje: Šta je sa analizom vode koja je pocrvenila rijeku Bosnu u Zenici?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Umeđuvremenu iz ArcelorMitala saopštavaju da voda nije bila pogubna, te da su oštećenje sanirali. Građani odavno ogorčeni- poručuju postali smo prijestolnica zagađenja.

Pogled na crvenu rijeku Bosnu iznenadio je sve građane Bosne i Hercegovine. Sve, osim Zeničana. Na zagađivanje navikli su se, a ovakvi eko-incidenti nisu rijetkost u njihovom gradu.

”Iznenađen nisam, jer oni to često rade”, kazao nam je jedan građanin.

”Zgrožena, ne znam šta bih vam rekla”, dodaje jedna građanka.

”Nisam bila zaprepaštena zato što je to postalo uobičajeno u ovoj zemlji”, sličnog je odgovora i ova građanka.

Otpadne vode izlile su se iz postrojenja kompanije ArcelorMittal. Iz čeličane navode da je jedan od uzroka incidenta, geološko pomjeranja tla, usljed kog je šaht pukao.

ČITAJ JOŠ:  Regionalno interaktivno edukativno druženje mladih u džematu Klopče

”To je jedan od incidenata koji se dogodio ispod zemlje. Nismo mogli predvidjeti da će se desiti neka tektonska pomjeranja, da će se pomjeriti ovaj šaht i pući. Ali u budućnosti ako se ovo dogodi, planiramo nabaviti mobilni uređaj, i to će osigurati da ta muljna voda ne dođe do rijeke Bosne”, rekao je Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittala.

Nadalje, izvršeno je čišćenje sistema i šahtova, a isti su osigurani od prelijevanja, navode u kompaniji. Otpadna voda nije toksična po rijeku Bosnu, pokazala su istraživanja kompanije.

”U prilog tome ide činjenica da na dan samog incidenta nije uočen pomor ribe, nije uočeno bilo kakav značajniji uticaj na rijeku Bosnu. Još uvijek čekamo analize, još uvijek ih nismo dobili od Agencije. Na osnovu naših ranijih rezultata možemo slobodno reći da ta voda ne sadrži druge elemente koji bi mogli biti pogubni za samu rijeku Bosnu”, rekla je Azra Sivro, direktorica Departmenta za okoliš i energetiku.

ČITAJ JOŠ:  Delegacija Vakufske direkcije u radnoj posjeti Medžlisu Zenica

Čija je odgovornost?

To što nije uočen pomor ribe, ne odbacuje potpuno sumnju o postojanju štetnih materija, mišljenja su eko-aktivisti.

”Kako će doći do pomora ribe kad je 10 dana prije toga bio sličan incident ispuštanja mulja iz hidroelektrane, na rijeci Lašvi koja je pobila svu ribu nizvodno. Ne možete ubiti nešto što je već ubijeno. Nisu ribe jedini živi svijet u tim rijekama, ima i drugih živih organizama. Moraćemo sačekati rezultate istrage pa ćemo vidjeti koliko je to opasno ili nije. Ja se nadam da će Tužilaštvo postupiti ozbiljnije i da će upotrijebiti ono što su dobili kao dokaz, te da se utvrdi odgovornost”, rekao je Samir Lemeš, iz Eko foruma Zenica

ČITAJ JOŠ:  JP “VIK” Zenica: Vodosnabdijevanje se odvija normalno i bez ograničenja

Zeničani su, pak, sumnjičavi da će iko snositi odgovornost za ovaj eko incident.

Rezultatima analize uzetih uzoraka, nadležni će dati konačan sud i odgovoriti na pitanja je li se, i ukoliko jeste, u kojoj mjeri naštetilo biljnom i životinjskom svijetu u rijeci Bosni, piše N1

GODISNJICA
MARKETING