Digli glas protiv eutanazije pasa

Digli glas protiv eutanazije pasa

psi-lutalice-borca-1328585176-44154

Nakon što je parlament BiH usvojio Prijedlog zakona o eutanaziji pasa, ljubitelji životinja i bh. udruženja masovno su se digli na noge kako bi to spriječili.

Naime, parlament BiH je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a koji predviđa mogućnost eutanazije napuštenih pasa ukoliko u roku od 15 dana boravka u azilu ne budu udomljeni.

Konačan stav i to da li će izmjene zakona zaživjeti i da li će on biti sprovođen daće Dom naroda BiH, na sjednici koja bi trebalo da bude održana naredne sedmice.

Nermina Zaimović-Uzunović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koja je ujedno i predlagač izmjene zakona, smatra da će se usvajanjem ovog prijedloga konačno stati ukraj velikom broju pasa lutalica, kojih je posljednjih godina sve više prisutno na ulicama bh. gradova.

“Građanima treba omogućiti sigurnost, a djeci slobodan odlazak u školu i boravak u parkovima”, kazala je medijima Zaimović-Uzunovićeva.

Nakon usvajanja zakona, internet su preplavili komentari ogorčenih građana koji su protiv ubijanja životinja i osuđuju vlast za veliki broj napuštenih pasa, jer nisu napravili azil.

“Stop ubijanju napuštenih životinja. Budite humani. Spasimo one koji nemaju pravo glasa. Zaustaviti nasilje nad nedužnim psima”, samo su neki od komentara na portalima.

Pojavila se i stranica na internetu, u vidu peticije, gdje je za samo jedan dan sakupljeno više od 2.000 potpisa, kako bh. građana, tako i onih iz okruženja.

Udruženja najavljuju da će preduzeti sve moguće mjere kako bi Dom naroda glasao protiv eutanazije.

Iz sarajevske Fondacije “Dogs Trust” upozoravaju da bi ovim izmjenama bio napravljen korak unazad, jer bi se time opredijelilo za mjeru koja je najskuplja, najneučinkovitija i najnehumanija.

Kako kažu, za primjenu prijedloga su potrebni higijenski servisi i azili, a njih u najvećoj mjeri nema. Oni pozivaju delegate u Domu naroda da isprave grešku i odbiju ovaj Prijedlog izmjena zakona.

I bihaćko Udruženje za zaštitu životinja “Spas” će lijepiti plakate i praviti demonstracije, jer ne podržavaju eutanaziju pasa.

“Svi smo protiv zakona, poduzećemo sve aktivnosti, lijepićemo plakate, pravićemo demonstracije, na sve moguće načine ćemo raditi da Dom naroda ne izglasa”, ističe Senad Rošić, predsjednik Udruženja “Spas”.

Protiv izmjene zakona je i banjalučko Udruženje “Šapa u srcu”, koje je nedavno protestovalo zbog eutanazije.

“Ovo glasanje je pokazalo da je sve u našem društvu samo politička igra. Udruženja neće odustati od borbe, sve ćemo pokušati. Nastavićemo s borbom s pravnog aspekta i iskoristićemo sve adute koje budemo imali kako bismo uspjeli u onome što nam je cilj, a to je da zaustavimo ubijanje životinja”, kazala je Sabina Šerić, predsjednik ovog udruženja.

 Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica