Dijaspora će ove godine imati organizovan prevoz za izbore u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

“U narednom periodu objavićemo iz kojih gradova Evropske unije će biti organizovan prevoz za birače do redovnog glasačkog mjesta u Bosni i Hercegovini, te kontakt podatke za prijavu

U izvod Centralnog biračkog spiska za predstojeće Opšte izbore u Bosni i Hercegovini upisano je 69.979 glasača koji žive u inostranstvu. U Centralnoj izbornoj komisiji BiH ističu da su razlog znatno manjeg broja prijavljenih birača u odnosu na lokalne izbore, pooštreni uslovi za prijavu. Centar za dijasporu “Mreža” najavio je organizovan prevoz za birače koji žive van BiH, a koji se nisu registrovali za predstojeće Opšte izbore u BiH, javlja BHRT.

Centar za dijasporu “Mreža” saopštio je da će u saradnji sa džematima, udruženjima i privrednicima organizovati besplatan prevoz birača iz brojnih gradova Evropske unije do redovnog glasačkog mjesta u Bosni i Hercegovini. To će biti prvi put da bh. građani organizovano dolaze iz dijaspore da glasaju na biračkom mjestu na kojem su upisani.

ČITAJ JOŠ:  Kako je predizborno lobiranje u bh. dijaspori zabrinulo vladajući režim u RS-u

“U narednom periodu objavićemo iz kojih gradova Evropske unije će biti organizovan prevoz za birače do redovnog glasačkog mjesta u Bosni i Hercegovini, te kontakt podatke za prijavu”, navode iz “Mreže”.

U Centralni birački spisak upisano je gotovo 70.000 građana iz dijaspore, najviše iz Prijedora, Banjaluke, Cazina, Sanskog Mosta… U Centralnoj izbornoj komisiji ističu da je zbog zloupotreba prilikom prijavljivanja za glasanje putem pošte uvedeno da se za registraciju priloži zvanična potvrda o mjestu boravka u inostranstvu.

“Svi građani koji žive u inostranstvu i na dan izbora dođu u mjesto prebivališta u BiH, mogu da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ti glasački listići se broje u glavnom centru za brojanje, tako da nema mogućnosti da neko glasa i putem pošte i na nepotvrđenom glasačkom listiću”, navodi Jovan Kalaba, član Centralne izborne komisije BiH.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Pokušaj krađe automobila "Golf"

Novi način prijave za glasanje putem pošte, ocjenjuju u Koaliciji “Pod lupom”, smanjiće mogućnost zloupotrebe podataka drugih osoba, kao što su njihovi posmatrači utvrdili u ranijim izbornim ciklusima. Kažu da će pod njihovom lupom biti i organizovano glasanje iz dijaspore.

“Postavlja se pitanje da li su se te osobe prijavile za glasanje putem pošte, jer je gotovo 50.000 manje prijavljenih putem pošte nego na lokalnim izborima. Ako su se prijavili putem pošte, oni imaju pravo da glasaju na biračkom mjestu na nepotvrđenim glasačkom listiću. U slučaju da se desi da je neko glasao i poštom i u BiH, taj glas upućen putem pošte biće poništen”, ističe Srđan Ostojić iz Koalicije “Pod lupom”.

ČITAJ JOŠ:  Položen kamen temeljac za novu fabriku u BiH

Na prošlim lokalnim izborima za glasanje putem pošte je registrovano 120.000 birača iz inostranstva. U CIK-u podsjećaju da su im se, nakon što su na sajtu objavili spisak sa imenima, javljali građani čiji su lični podaci zloupotrebljeni, jer nikada nisu živjeli u inostranstvu. Zbog toga su uveli kao obavezan dokument – potvrdu o prebivalištu u gradu u kojem žive, što je jedan od razloga 40 odsto manje registrovanih za glasanje putem pošte nego prije dvije godine.

GODISNJICA
MARKETING