Dijete bosanske mahale zaigralo na najvećoj sceni: “Messi nije vanzemaljac”

Screenshot 1 1930

Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti sportskom infrastrukturom. Dječaci i djevojčice kada se počnu baviti sportom imaju daleko lošije uslove nego Evropa, ali talent, zalaganje i vjera u sebe učine da ispune snove te te ostvare želju da se takmiče na najvećem mogućem nivou. 

Sinoć je na Nou Campu san ispunio Eldar Ćivić. Dijete iz tipične bosanske mahale Tojšići pokraj Kalesije sinoć je igralo protiv Barcelone, možda i najpopularnijeg kluba na svijetu i to na glamuroznom stadionu. Mnogi sanjaju da simbol Katalonije posjete i vide očima, a Ćivić je dobio priliku da zaigra na njemu. 

Dan nakon utakmice pristao je govoriti za SportSport.ba. Prvo pitanje se odnosilo kako je to zapravio igrati na kultnom evropskom stadionu. 

“Mislio sam da je sve san, a da nije bilo stvarnost”, kazao nam je lijevi bek Ferenvcavoroša koji je još kao tinejdžer otišao u Češku. 

“Sigurno je da neću nikada zaboraviti što sam istrčao na teren Nou Campa, a pogotovo to što sam čuvao Messija.”

Imao je dosta duela s Messijem, za mnoge najvećeg igrača svih vremena. Argentinac nosi reputaciju vanzemaljca, ali bh. reprezentativac je to sve ublažio.

“Nije vanzemaljac, ali izgleda nerealno kada primi loptu i krene s njom. Takav igrač se jednom rađa.”

S kim je zamijenio dres? Dilema nije bilo.

“S Pjanićem, naravno”, rekao je Ćivić čiji je Pjanić zemljak jer i veznjak Barcelone potiće iz Kalesije. 

Ferencvaros je na kraju pretrpio težak poraz i čeka ga borba s Dynamom iz Kieva za treće mjesto i plasman u Europa ligu. Barcelona je slavila s 5:1. 

“Sigurno da je previsok poraz, ali oni tamo su druga planeta. Borit ćemo se s Dynamom za treće mjesto pa šta bude dalje. Vidjet ćemo.”

Dok u BiH generalno vlada nezadovoljstvo među omladinom, opravdano s obzirom na stanje u državi, Ćivićeva životna priča treba biti putokaz svim Bosancima i Hercegovcima da u životu nije ništa ne moguće ukoliko daš svoj maksimum te uporno vjeruješ u svoje kvalitete. 

Inače, sinoć je na Nou Campu igrao i Adnan Kovačević koji je također može biti primjer kako igrač iz male sredine može napredovati te postepeno dogurati do igranja protiv najvećih klubova svijeta. 

SportSport.ba

Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakZa ovih pet stvari nauka tvrdi da vam mogu skratiti život