Screenshot 4 38
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Četvrti val pandemije koronavirusa prouzrokovan delta sojem već je počeo i ne može se spriječiti, ali se može učinkovitije kontrolirati kako bi se smanjio broj zaraženih i umrlih, ocijenio je hrvatski naučnik i molekularni biolog Ivan Đikić.

Đikić je ocijenio da nema mjesta opuštanju jer su se u velikim problemima našle i zemlje koje su uspjele vakcinisati više od polovine stanovništva poput Velike Britanije, Španije i Portugala.

Opasnost delta soja ogleda se u tome što se čak 60 posto brže širi od originalnog britanskog alfa soja – kazao je Đikić za Avaz.

Upravo je to dovelo do situacije u kojoj je, primjerice, u Velikoj Britaniji, čak 90 posto novozaraženih inficirano delta sojem pa Đikić stanje u toj zemlji opisuje opasnim.

Ide ka gorem i broj zaraženih je iz dana u dan sve veći. To znači da nam ova nova varijanta i s vakcinisanjem može stvarati probleme – upozorio je Đikić.

Njegova je preporuka ipak povećati vakcinisanje, oprez, ali i intenzivirati testiranja kako bi se pravovremeno otkrila pojava delta soja kod stanovništva i spriječilo širenje zaraze.

Četvrti val pandemije, kako je zaključio, ne može se zaustaviti no može se spriječiti njegovo nekontrolirano širenje odnosno izbjeći scenarij iz trećeg vala protekle zime. Kad bi se to postiglo, upola bi se smanjio broj umrlih i oboljelih, ali i izbjegao scenarij ponovnog zatvaranja.