Diktatori i oni koji se tako osjećaju: Šta se krije iza nove “ljubavi” Kim Jong-una i Putina

Diktatori i oni koji se tako osjećaju: Šta se krije iza nove “ljubavi” Kim Jong-una i Putina

Svi putevi vode u Moskvu – čini se da je ovo nova mantra kada se radi o unapređenju sjevernokorejskog vojnog arsenala, a posljednja posjeta sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una Moskvi i Putinovo obećanje uzvratnom posjetom Pyongyangu definitivno sugerišu da se “nešto talasa”.

Iako Rusija nije nikada javno potvrdila svoju ulogu u jačanju vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje, mnogi analitičari sugerišu da postoji sve više dokaza koji ukazuju na tajnu rusku podršku sjevernokorejskom režimu.

Ovaj iznenadni skok u vojnoj sposobnosti Sjeverne Koreje, uključujući razvoj raketnih sistema i nosača nuklearnih bojevih glava, izaziva ozbiljnu zabrinutost u Washingtonu i zapadnim prijestolnicama.

Ruski odgovor na zapadne poteze

Ovo pojačano vojno partnerstvo između Rusije i Sjeverne Koreje može se smatrati ruskim odgovorom na jačanje NATO-a i rastuću prisutnost zapadnih vojnih snaga blizu ruskih granica, posebno u Ukrajini. Rusija je, izgleda, odlučila pomoći Sjevernoj Koreji kako bi se održalo ono što oni nazivaju “ravnoteža snaga u svijetu”. Osim toga, s obzirom na američku podršku Ukrajini i jačanje vojne saradnje sa zemljama poput Južne Koreje, Rusija vidi potrebu za osiguravanjem svojih interesa sada kada su im sva vrata na zapadu praktično zatvorena.

Raketna prijetnja

Najvidljiviji dokaz ruske podrške sjevernokorejskom režimu je razvoj interkontinentalnog balističkog raketnog projektila poznatog kao “Hwasong-18”. Ovaj projektil, čiji je domaći ekvivalent ruski “Topol M”, ima impresivan domet od oko 10.500 kilometara i sposoban je nositi nuklearne bojeve glave. Iako je riječ o naprednoj tehnologiji, mnogi analitičari sumnjaju da bi Sjeverna Koreja sama mogla razviti ovu tehnologiju i dizajn. To sugeriše da su morali dobiti stručnu pomoć i tehnologiju izvana.

Izvještaji sugerišu da ruska podrška sjevernokorejskom vojnom programu nije ograničena samo na raketne sisteme. Sjeverna Koreja je također usvojila moderne raketne sisteme, uključujući kopiju ruskog balističkog projektila “Iskander” i radi na razvoju hipersoničnih sposobnosti. Sve to sugeriše da ruska tehnologija i know-how igraju ključnu ulogu u ovom vojnom nadmetanju.

“Ruska osveta”

Analitičari i komentatori na Zapadu interpretiraju ovu rusku podršku Sjevernoj Koreji kao oblik osvete za američko naoružavanje Evrope, Ukrajine i pojačanu vojnu saradnju s Južnom Korejom. Rusija, čini se, pokušava održati svoj geostrateški utjecaj i zaštititi svoje interese u svijetu, koristeći Sjevernu Koreju kao partnera.

Sve ovo, htjeli to oni priznati ili ne, vjerovatno izaziva veliku zabrinutost među zapadnim saveznicima. Dok se svijet suočava s novim izazovima u obliku unaprijeđenog sjevernokorejskog naoružanja, geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada samo se povećavaju. Sada je na međunarodnoj zajednici da pažljivo prati situaciju i pokuša riješiti ovu eskalaciju napetosti kako bi se očuvala globalna sigurnost.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica