Dinastiju nema ko braniti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Danima su najavljivani. Režimski mediji SDA pozivali su građane da izađu na proteste. Društvene mreže su „gorjele“. Aktivisti su urlali iz sveg glasa. Botovi još glasnije. Poručivali su nam da se moramo usprotiviti aparthejdu, zaustaviti političko nasilje, da moramo dići glas za građansku državu, da odbranimo državu i bog te pita šta ne…

Kao formalni organizatori protesta predstavljeni su udruženje metuzalema 99 i izvjesni pokret „Restart“. Trebalo je, valjda, zavarati nekoga da je riječ o nekakvom narodnom buntu, a ne očajničkoj borbi SDfA za opstanak na vlasti pod svaku cijenu.

Naravno, režim stvar nije prepuštao slučaju, pa su u petak organizirani i državni službenici i administrativni radnici koji su autobusima dovezeni u Sarajevo.

Danijal Hadžović - Avaz
Danijal Hadžović. Avaz

Rezultat: Katastrofa. Pred OHR su, sve skupa, uspjeli okupiti hiljadu-dvije ljudi. Protestni skup uljepšali su rukovodioci SDA i DF-a, od Sebije Izetbegović do Željka Komšića, koji su protestirali sami za sebe, tj. vlastiti opstanak na vlasti.

U skladu s novim istočnim zaokretom prema Rusiji i Kini, a koji je na televiziji i javno najavio član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić, demonstranti su visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) i američkom ambasadoru Majklu Marfiju (Michael Murphy) poručivali da idu kući, a stvar je otišla i dotle da se i stanovitim „stranim okupatorima i domaćim izdajnicima“ (čitaj: predstavnicima zapadnih država i opozicionim strankama) zaprijetilo i smrću.

Treba razumjeti naše sugrađane iz SDfA. Čovjek u strahu od gubitka vlasti, slobode budžetskih pozicija, milijardi resursa i kontrole nad pravosuđem, katkad pogubi razum, pa nije svjestan šta priča.

Samo, činjenica da, uz mobilizaciju uhljeba i danonoćnu kampanju režimskih medija i propagandista, Poljine nisu u stanju dobaciti dalje od sakupljanja nekoliko stotina ljudi, pokazuje da dinastiju nema više ko braniti. Možda jedino još ovi koji su plaćeni za to. No, kada dinastija do kraja padne s vlasti, kako li oni pred ovim društvom i bosanskom savješću misle opravdati svoje jeftino i bijedno sluganstvo?

Avaz