Dinko napustio posao u državnoj službi da bi se bavio izradom unikatnih gitara

Screenshot 9 8

Gitare D.A. Vinci proizvedene u Bosni i Hercegovini dostupne su širom svijeta, a djelo su ruku Bišćanina Dinka Abdića. Vlasnici ovih unikatnih instrumenata su brojni muzičari, a prvenstveno kolekcionari.

Tridesetdvogodišniji Abdić se u izradu električnih gitara upustio prije osam godina, a vrlo brzo je izrada prerasla u posao.

“Ideja za izradu gitara je nastala prije osam godina. S obzirom na to da sam bio aktivan muzičar i svirao električnu gitaru u bendu The Babe Barbarella ESFF iz Bihaća, stvorila se potreba za određenom vrstom gitare i zvukom koji smo željeli imati. Na domaćem tržištu nisam uspio pronaći takvu gitaru te sam dijelom iz same frustracije, ali i iz znatiželje, odlučio sam napraviti takvu gitaru”, kazao je.

Dinkove Gitare su ručni rad, a posebno su zanimljive za kolekcionare
Dinkove Gitare su ručni rad, a posebno su zanimljive za kolekcionare

Abdić se prisjeća da mu je za usavršavanje ipak trebalo vremena, kako kaže, nakon mnogo istraživanja, učenja, pronalaženja svih mogućih informacija o tome kako zapravo napraviti gitaru, kupio je svoje prve alate i započeo izradu.

“Nakon što sam napravio tu prvu gitaru, u tom momentu sam znao šta želim da radim u životu i čim želim da se bavim. Naravno, nakon te prve gitare su odmah uslijedile i ostale, a potom i moje prve narudžbe”, dodaje.

Kao i u drugim poslovima, ukoliko želimo biti najbolji potrebno je iznova učiti i edukovati se, a Abdić naglašava da usavršavanje u izradi instrumenata nikada ne prestaje.

Abdić: Nakon prve napravljene gitare znao sam čime se želi baviti u životu
Abdić: Nakon prve napravljene gitare znao sam čime se želi baviti u životu

“Sebe i dalje smatram početnikom i nekako nemam hrabrosti da sebe nazivam lutijerom, s obzirom na to da nisam završio ni školu za to i samouk sam, ali u svijetu izrade muzičkih instrumenata kažu da nakon 20. izrađene gitare imaš pravo sam sebi isprintati diplomu lutijera”, kaže u šali talentirani Bišćanin.

Kada je počeo izradu, ovu mu nije bilo primarno zanimanje, međutim nakon prve napravljene gitare znao je čime se želi baviti u životu.

“Od augusta 2020. godine izrada muzičkih instrumenata mi je primarni posao, tada sam dao otkaz u državnoj službi i registrirao pravno lice D.A. Vinci Guitars u saradnji s Fondacijom Mozaik i kolegom Benjaminom Hajrulahovićem. Odlučili smo da ćemo se kao primarnom djelatnošću baviti izradom električnih gitara, ali smo ujedno osnovali i naš podbrend Craft&Timber – gdje se bavimo i izradom ostalih predmeta od drveta”, kazao je.

Abdić je do sada napravio preko 40 instrumenata
Abdić je do sada napravio preko 40 instrumenata

Da je izrada instrumenta zahtjevan posao, potvrđuje nam i Abdić, međutim ističe da je mnoštvo faktora koji utječu na kvalitet krajnjeg proizvoda.

“Izrada gitara nije za svakoga. Taj posao stvarno moraš voljeti da bi se odlučio baviti njim. To je mukotrpan proces koji traje minimalno tri mjeseca za jednu custom made gitaru, ali često i duže. Uvjeti za izradu stabilnog i kvalitetnog instrumenta su rigorozni – od konstantnog održavanja temperature i vlage u radionici u kojoj se gitara izrađuje i gdje se skladišti do samog kvaliteta boja i lakova koji se koriste u finalnoj obradi”, pojašnjava

Opisujući proces izrade Abdić dodaje da je potrebno i mnogo specijaliziranog alata za rad na određenim dijelovima gitare. Ovaj cjelokupan proces je skup, pa je samim tim skupa i izrada takvih instrumenata.

“Sama vrsta drveta za izradu muzičkih instrumenata je možda malo manje bitna od činjenice kojeg je kvaliteta taj komad drveta. Da li je komad dovoljno čist i bez imperfekcija, da li je dovoljno suh za proizvodnju i slično. To su aspekti koji su nama najbitniji prilikom biranja materijala za izradu, a tek onda dolazi na red sam fizički izgled, boja, godovi i ljepota tog drveta. Kada uspijete dobiti oboje, onda znate da ćete dobiti kvalitetan instrument, koji će ujedno i izgledati prelijepo. U D.A. Vinci Guitars trenutno najviše koristimo močvarni jasen, javor, johu, orah (domaći i američki crni) te i neke egzotične vrste drveta kao što su wenge, pau ferro, ebanovina, padauk i slične”, dodaje.

Vrijedni i talentirani Bišćanin do sada je izradio više od 40 instrumenata, a kako kaže, napravio je i više različitih modela.

Abdić: Potrebno i mnogo specijaliziranog alata za rad na određenim dijelovima gitare
Abdić: Potrebno i mnogo specijaliziranog alata za rad na određenim dijelovima gitare

S obzirom na to da su gitare koje izrađujete ručni rad, posebno su zanimljive za kolekcionare, ali ih kupuju i za komercijalnu upotrebu.

“Većina naših kupaca su kolekcionari i entuzijasti koji vole muzičke instrumente, sviraju ih naravno i žele imati unikatne gitare u svojoj kolekciji. Pored njih, naravno tu su i ostali gitaristi i basisti koji se aktivno bave muzikom i kvalitetna gitara im je neophodna u njihovom poslu. Ja sam lično također zaluđen instrumentima i smatram da gitare ujedno moraju biti i kvalitetan alat, ali i svojevrsno umjetničko djelo”, naglašava.

Na kraju Abdić dodaje da u skorije vrijeme planira omogućiti jednodnevne edukacije i posjete glavnoj radionici gdje izrađuje instrumente, kako bi svi koji se interesuju za takvu vrstu posla mogli dobiti bolji uvid u cjelokupan proces izrade, a usput i naučiti nešto novo piše Klix.