Dino ef. Maksumić: Vjernici su s nestrpljenjem iščekivali ovaj ramazan

33 1

U Mostaru su vjernici s nestrpljenjem iščekivali da se, nakon dvije godine pandemijskih restrikcija, u ovom mubarek mjesecu u punom kapacitetu vrate u džamije, obavljaju ibadete, slušaju Kur’an.

Životna vodilja

Kaže nam to na početku razgovora Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, na čijem se području ovog ramazana teravih-namaz klanja u 23 džemata i 61 džamiji i mesdžidu.

– Džamije su pune, na nekim mjestima čak i više od onog broja prije izbijanja pandemije koronavirusa. Izuzetno nam je drago da su se, hvala Allahu, vrata u potpunosti i širom otvorila i posebno nam je drago da vjernici u ovom mjesecu hrle u džamije. To govori koliko im je nedostajalo duhovnosti, koliko se naslanjaju na duhovnost i koliko im je ona vodilja u životu.

Također, drago nam je jer smo primijetili da na teravije dolazi mnogo omladine i mladih roditelja s djecom. To su prelijepi prizori koji nam ulijevaju nadu u ovom sivilu i svemu što se dešava na globalnoj sceni – naglašava ef. Maksumić.

Među brojnim aktivnostima u svim džematima, humanitarno-socijalnim akcijama, organiziranjem iftara, ef. Maksumić kao posebno važan izdvaja omladinski aktivizam putem Info-servisa za mlade, koji djeluje pri MIZ Mostar.

– Te njihove aktivnosti su vrlo bitne i daju nam podstrek, ali i govore da ova zemlja ima budućnost. Također, vrijedno je spomenuti i drago nam je to da se ove godine Grad Mostar uključio u ramazanske aktivnosti kroz manifestaciju „Ramazan u Mostaru“. Iskreno se nadam da će u tome ustrajati i da će ta manifestacija postati tradicija – kaže ef. Maksumić.

Dobra djela

Vjernicima je poručio da se posvete ibadetu, činjenju dobrih djela i sebi i drugima i da se, koliko mogu, klone društvenih mreža i ekrana telefona, a da se posvete porodici, rodbini i prijateljima i iskoriste blagodati direktnog kontakta i žive komunikacije.

Iftar na Musali

U utorak, 19. aprila, planiran je iftar za mlade. Kako pojašnjava ef. Maksumić, to neće biti iftar za šire mase, već isključivo za mlade.

Veliki zajednički iftar pak planiran je za 27. noć ramazana, i to na trgu Musala.

Avaz

Prethodni članakTuga: Ovo je mladić iz BiH poginuo u Dizeldorfu! 
Sljedeći članakPutin tvrdi da Evropa ne može zamijeniti rusku naftu i plin