DINO MERLIN OTKRIO: Kako je nastala pjesma ‘Da te nije Alija’

Dino Merlin danas važi za jednu od najvećih zvijezda na ovim prostorima i u tome su mu svesrdno pomogle emotivne pjesme koje kod publike izazivaju najdublje emocije

Brojne pjesme uz koje su mnogi patili i žalili za nesrećnim i izgubljenim ljubavima nastale su u Merlinovoj radionici i mnoge od njih prate zanimljive životne situacije s kojima se u toku svog života ovaj pjevač susretao, piše Alo.rs, koji donosi vam neke od najzanimljivijih priča.

Dino Merlin danas važi za jednu od najvećih zvijezda na ovim prostorima i uživa u blagostanju, ali potiče iz siromašne porodice. Otac mu je bio alkoholičar, a majka bula. Imao je problem u komunikaciji sa ocem, koji je napustio njihovu porodicu još kada je Merlin bio dijete.

Ovo životno iskustvo inspirisalo ga je da napiše pjesmu “Kad ti dođem nesrećo”.

Ljubavna priča Merlina i njegove sadašnje supruge Amele je bila veoma komplikovana. Njegova supruga je poticala iz bogate porodice, pa su njeni roditelji bili protiv njihove veze i branili joj da se uda za njega. Dok je Dino išao na zanat, ona je pohađala gimnaziju, pa su njeni roditelji željeli da se zabavlja sa nekim ko je na njenom nivou. Ipak, ljubav je bila jača pa su pobjegli kada su imali 20 godina i ona se tajno udala za njega.

Danas kaže da ga njeni roditelji vole više nego što zaslužuje, a njihova ljubavna priča ga je inspirisala da napiše pjesmu “Kad si rekla da me voliš”.

Pjesma “Da te nije Alija” je posvećena Merlinovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu koji je jedini bio uz njega kada je bio “niko i ništa”, a ne pokojnom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, kako mnogi misle.

Njegov drug je kasnije poginuo u ratu, tada su nastali stihovi pjesme – “Ja bi svjetlom zvao mrakom da te nije Alija”. Alija je jedini vjerovao u njegov talenat i bodrio ga, dok su ga drugi ponižavali.

Jedan od najvećih hitova “Moj je život Švicarska” nastao je takođe kao “posljedica” jedne zanimljive situacije.

Merlin je kao mladić, kada je bio siromašan, volio djevojku za koju se ispostavilo da je sponzoruša. Napustila ga je i otišla sa bogatim dečkom u Švajcarsku.

Kada se proslavio, ona se vratila u Sarajevo zbog njega, a on joj je otpjevao ovu pjesmu.

U jednom periodu svog života Merlin je završio ne liječenju u Njemačkoj.

Bio je na psihijatriji, sve mu se na duši skupilo i tada je napisao pjesmu “Ja potpuno trijezan umirem”.

Merlin je bio izuzetno slab na svoju majku, koja je imala veoma turbulentan odnos sa njegovim ocem, koji ih je napustio.

Nakon što je umrla, posvetio joj je pjesmu “Nedostaješ”.

-To je nažalost i istina, kada tek izgubis nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svjestan da ga nećeš više vratiti – rekao je Merlin jednom prilikom.

Depo.ba