Dio ruskog meteora na prodaju

rusija-meteor-mesto-pada-foto-rasa-tudej-1360933632-268653

Početkom godine meteor je pao u okolini ruskog grada Čeljabinska i izazvao ogromnu materijalnu štetu, ali, srećom, niko nije poginuo. Većina dijelova meteora sakupljena je radi istraživanja, ali je nekoliko ostalo u rukama lokalnog stanovništva. Sada je najveći dostupni dio fragment ponuđen na prodaju i to za 65.000 dolara.

Kamen težak 3,36 kilograma čije je svemirsko poreklo potvrdio univerzitet u Čeljabinsku, reklamira se kao „ozbiljan meteorit za ozbiljne ljude“, kaže agencija RIA Novosti, a prenosi RTS.  Aleksej Usenkov, koji je našao nebeski kamen koji prodaje, traži za svoj plijen 2,1 miliona rubalja (65.000 dolara). Po izvještajima medija, Usenkov je našao još nekoliko manjih fragmenata, ali ih je dao prijateljima i rođacima. Prvobitno je namjeravao da zadrži veći komad ili da ga pokloni nekom muzeju, ali se predomislio.

Usenkov je rekao da se nada da će kupca naći prije prve godišnjice pada meteora 15. februara, kada je od posljedica eksplozije u vazduhu povrijeđeno više od 1.200 ljudi, a neke zgrade su oštećene.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE