Diplomatski izvor iz Zagreba potopio Čovića: To oko Jerusalema je njegova privatna igra

Diplomatski izvor iz Zagreba potopio Čovića: To oko Jerusalema je njegova privatna igra
Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Republika Hrvatska nema ništa s neslužbenom inicijativom Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) iz Mostara za premještanje ambasade Bosne i Hercegovine u Jeruzalem.

Hrvatska je članica Evropske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci. Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa, komentirao je visoki diplomatski izvor najnoviju političku aferu koja trese BiH, a dolazi iz HNS-a BiH koji se predstavlja kao “krovna hrvatska institucija u BiH”. Budući da niko iz HNS-a nije demantirao ovu informaciju, očito nije netačna, piše Jutarnji list.

Sve je počelo u četvrtak, kada je Hrvatski medijski servis objavio izjavu neimenovanog HNS-ovog zvaničnika, kako će biti upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Spomenuta inicijativa najavljena je nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona. 

“To je minimum koji možemo učiniti kako bismo zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici”, izjavio je sagovornik HNS-a, uz zaključak: “To je naša moralna obaveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog”.

Ako inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama (a sigurno neće jer su protiv Bošnjaci, kao i ogroman dio međunarodne zajednice), Hrvatski medijski servis doznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael. 

“Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom”, poručili su iz HNS-a.

Jako mali broj zemalja priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela. To je 2018. napravio SAD u mandatu Donalda Trumpa, Češka, Kosovo, no stav Hrvatske, ali i Evropske unije, koji su više puta ponovile glasi da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci. Identičan je stav Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je prije nekoliko godina kritizirao Srbiju i Kosovo kada su, pod Trumpovim pritiskom, odlučili svoje ambasade prebaciti u Jerusalem.

Kako Jutarnji doznaje, Hrvatska ne razmišlja o promjeni pozicije. Dragan Čović to radi na svoju ruku, a u Zagrebu ionako ispod oka gledaju šefa HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji izbjegava i najmanju kritiku Zorana Milanovića, a odbio se odazvati sastanku koji je Andrej Plenković organizirao u Bruxellesu, između Charlesa Michela i političara BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE