Direktor ArcelorMittala ne očekuje da će kompanija ostati bez struje

ar 3

Kompanija ArcelorMittal je uvjerena je da će u pregovorima s Federalnom vladom narednih dana ipak iznaći rješenje te da će i ove godine biti snabdjeveni dovoljnim količinama struje, kazao je u večeras u Sarajevu generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Uprkos tome što su iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) saopćili da ih nisu mogli čekati te da su na tržištu prodali količine struje, koje su bili rezervisali za tu kompaniju, Mehta je uvjeren da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće dozvoliti za ArcelorMittal ostane bez električne energije od 1. marta.

Potrebe manje nego proteklih godina

Njihove su potrebe, dodao je, nešto manje nego proteklih godina, jer imaju kapacitete za proizvodnju 100.000 megavati iz vlastitih turbina, dok bi im EP BiH trebala isporučiti 400.000 megavati.

– Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za isporuku električne energije za 2022., ali smo u pregovorima s EP BiH. Tražili smo po tom pitanju i podršku Vlade FBiH, pa uskoro očekujemo pozitivne promjene. Vjerujem da ćemo naredne sedmice imati više informacija – kazao je Mehta.

Siguran je da će entitetska vlada pozitivno odgovoriti na njihove zahtjeve te da će pružiti podršku ArcelorMittalu, kao što je to “radila i do sada”.

– Mislim da nema razloga da se to ne desi, jer to je velika stvar. Ozbiljno vjerujem da svi razumiju situaciju te da to i Vlada FBiH veoma dobro razumije. Tako da je samo pitanje vremena kada ćemo postići dogovor – smatra Mehta.

Prema njegovim riječima, ponudu s novim, višim cijenama dobili su u oktobru te su tokom novembra od EP BiH dobili odgovor kako im novu ponudu za ugovor ne mogu dati dok se po pitanju cijene ne izjasni Vlada FBiH. Napomenuo je da je odluka donesena 30. decembra prošle godine te da su odmah tražili i novu ponudu.

– Čekali smo na ponudu i ugovor po novom zakonu. Međutim, svima nam je jasno da smo željeli imati ugovor s EP BiH. Mi smo uvijek bili kupac EP BiH i nemamo drugu opciju – ukazao je Mehta.

Znali da ćemo biti njihov kupac

Kako je kazao, ugovor, koji su dobili pred kraj prošle godine, nisu potpisali, jer je u toku bio proces donošenja odluke bio u toku te da je o tome raspravljao i Parlament FBiH. Čak je, kako je izjavio , EP BiH isticala da čeka odluku entitetskog parlamenta. Čudno mu je da je EP BiH objavila da je prodala električnu energiju koju su bili rezervisali za ArcelorMittal.

– Jasno su znali da ćemo mi biti njihov kupac. Zato sam iznenađen. Na ovom nivou, kada znate da imate najvećeg kupca, koji uzima 400.000 megavati električne energije, a uopće ne diskutujete s tim kupcem te ako je tačno to što ste kazali, ne znam kako su to mogli odlučiti. Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Cijelo smo vrijeme pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH o tome kakva će biti cijena. Inače, uvijek sklapamo ugovore krajem decembra – rekao je Mehta. 

ArcelorMittal je, kao i drugi privredni subjekti, bio spreman pristati na 20-postotno povećanje cijene električne energije za ovu godinu.

– Iskreno, nemam ideju koliko će biti povećanje cijene po novom ugovoru za nas. Vjerujemo da će se prema nama, kao i prema drugima, ponašati pošteno. To je moje uvjerenje – konstatovao je Mehta.

ArcelorMittal redovno izvršava svoje obaveze

Na konstataciju novinara da je ugašena i kompanija Aluminij, Mehta je istakao da se ne mogu na isti način posmatrati ta kompanija i ArcelorMittal za koju je naveo da redovno izvršava sve svoje obaveze – kako prema zaposlenim, tako i prema dobavljačima, državi za doprinose.

Kompanija direktno, napomenuo je, zapošljava 2.300 ljudi u Zenici, još 400 radnika angažiovano je na izvođenju radova iz drugih kompanija, a 800-900 radnika zaposleno je i u Rudniku željezne rude Prijedor. Ukupno, naveo je, ArcelorMittal veže za sebe brojne kompanije i skoro 12.000 radnika.

IZVORAvaz
Prethodni članakDanas “udara prvo džemre” od ukupno tri, evo kada će biti ostala dva
Sljedeći članakŠef obavještajaca Hrvatske o BiH: Ne mislim da će biti rata, neki političari u regiji znaju biti glasni, ali nema tu velike dubine