Screenshot 6 14


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Stacioniranje Wizz Aira na Međunarodni aerodrom Sarajevo neće biti korisno samo za ovo javno preduzeće nego i za cijelu državu, a s popuštanjem restrikcija za putovanja planirano je povećanje broja letova i destinacija.

Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) je neko vrijeme tražio niskobudžetnog avioprijevoznika koji bi stacionirao dva aviona, a s ciljem saniranja negativnih posljedica pandemije. Pregovori sa Wizz Airom su dugo trajali, u dva navrata, a na kraju je postignut dogovor za pravljenje baze sa jednim avionom za početak.

Sa direktorom ovog aerodroma Alanom Bajićem smo razgovarali o bazi Wizz Aira na MAS-u i tome kakav će to utjecaj imati na BiH, ali i Međunarodni aerodrom u Tuzli.

“Pokrenuli smo aktivnosti na uspostavljanju baze, jer jedino baza može generirati potreban obim prometa i potrebno proširenje mreže destinacija.

Bajić kaže da su trenutno popustili u svojim zahtjevima nakon analize tržišta, ali da će se promjenom situacije s pandemijom promijeniti i broj aviona Wizz Aira.

Inicijalni plan aviokompanije Wizz Air je bio upravo da vrši operacije sa dva aviona, no u trenutnim okolnostima, posebno vezano za još uvijek prisutne značajne restrikcije za ulazak većine zemalja, Wizz Air se prilagodio dinamičkim promjenama na tržištu do normalizacije stanja uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Po normalizaciji stanja, odnosno kada se stvore neophodni preduvjeti, aviokompanija Wizz Air će prema planovima bazirati drugi, a moguće i treći avion”, rekao je direktor Bajić.

Na tuzlanskom aerodromu već neko vrijeme su stacionirana dva aviona Wizz Aira, a o značaju te kompanije za poslovanje aerodroma smo razgovarali ranije sa direktorom Esedom Mujačićem.

Imaju i istih destinacija
Može li otvaranje baze Wizz Aira u Sarajevu ugroziti poslovanje aerodroma u Tuzli

Nova saradnja sasvim sigurno značajna je za poslovanje oba preduzeća, no da li će negativno utjecati na aerodrom u Tuzli, s obzirom na blizinu ove dvije baze, pitanje je koje se protezalo nakon objavljivanja informacije o stacioniranju aviona u Sarajevu.

“Aviokompanija Wizz Air je svoju odluku donijela na bazi sveobuhvatne analize, koja pokazuje da Aerodrom Sarajevo ima značajan potencijal, dakle mi im nudimo putnike koji preko Aerodroma Sarajevo sa Wizz Airom žele doći u Sarajevo ili iz Sarajeva otputovati ka željenoj destinaciji. Baza na Aerodromu Sarajevo neće ugroziti promet na tuzlanskom Aerodromu, zbog strukture putnika koja koristi usluge tuzlanskog aerodroma”, mišljenja je Bajić.

Planiran je intezivan rad na uvođenju novih aviokompanija na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a direktor se nada da će vrlo brzo imati priliku da obraduje korisnike novim destinacijama na koje će biti moguće otići avionom iz glavnog grada BiH.

Samo stacioniranje jednog aviona Wizz Aira je već donijelo devet novih destinacija.

Značaj Wizz Airove baze u Sarajevu

Neosporna je činjenica da su aerodromi generatori razvoja mnogih privrednih djelatnosti, stoga je povećanje zračnog prometa uvijek dobro za državu, a s druge strane, daje i stanovnicima osjećaj povezanosti sa svijetom.

“Otvaranje baze znači mnogo ne samo za grad Sarajevo i aerodrom Sarajevo, već je ovo značajan projekat za kompletnu državu. Sektor turizma je direktno i u bitnoj mjeri oslonjen i ovisan o radu aerodroma. Ova grana industrije igra važnu ulogu u oporavku globalne ekonomije jer doprinosi povezivanju svijeta i generira radna mjesta, koja su nažalost uslijed pandemije koronavirusa izgubljena”, rekao je Bajić.

Povećanje prometa i proširenje mreže letova donijet će zasigurno benefite svima, a moglo bi osigurati i neophodne preduslove za brži oporavak od negativnih posljedica pandemije.

Prethodna godina je i za Međunarodni aerodrom Sarajevo bila izuzetno teška sa mnoštvom izazova i velikom neizvjesnošću. Zabilježeni su gubici od 74 posto u vidu prihoda od poslovanja, za 57 posto su smanjene aviooperacije, a putnički promet je pao za čak 78 posto.

I drugi aerodromi u BiH i regiji, ali i Evropi i svijetu su pretrpjeli velike gubitke zbog situacije izazvane koronavirusom, a prema analizi Revised 2021 Traffic Forecast & Financial Impact, povratak na obim poslovanja od prije pandemije očekuje se tek u 2023. godini.