Direktor BionTecha prognozirao do kada ćemo se boriti s pandemijom

Ugur Sahin 1

Nagli porast zaraze virusom korona u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022, izjavio je  direktor njemačke kompanije BionTech Ugur Sahin.

Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mjere kao što su miješanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, navode iz BionTecha, koji sa američkim Pfizerom proizvodi vakcinu protiv Covid-19.

“Moramo obezbijediti zaista visoke stope vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran”, rekao je Sahin i dodao da će pandemija prestati tek kad se “imunitet krda” ostvari širom svijeta.

“Sredinom 2022. čak će i gusto naseljene regioni poput Indije postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda”, rekao je Šahin.

“Vidjećemo u sljedećih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja s niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija”, dodao je Šahin.

On je rekao da proširuju proizvodnju sa vise od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za snabdijevanje zemalja poput Indije.

Miješanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je BionTechova, sa tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput AstraZeneca, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija, rekla je Ozlem Tureči, suvlasnica kompanije BionTech.