Direktor Doma zdravlja: Epidemiološko stanje u bh. gradu je dramatično, svadbe treba zabraniti

proslava svadba 696x464 2

Broj zaraženih osoba koronavirusom u Hercegovini zadnjih dana vrtoglavo raste i južni dio naše zemlje ponovno postaje žarište, te prijeti slom zdravstvenog sistema.

Stanje je posebno zabrinjavajuće u Mostaru gdje je regionalna Covid bolnica za tri hercegovačka kantona, jer kapaciteti su već popunjeni i ponovno je potrebno otvaranje izolatorija kako bi se bolnički kapaciteti rasteretili.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić za Klix.ba je kazao kako je zabrinut zbog novonastale situacije u najvećem hercegovačkom gadu, ponajviše zbog toga što je evidentno nepoštivanje izrečenih mjera zaštite.

“Cijelo vrijeme komuniciramo i ja sam već dosadan sam sebi kad govorim da bi trebali nositi maske, ali uzalud. Kada uzmete brojeve koji su trenutno u Mostaru, pa to usporedite sa brojevima gradova i zemalja u okruženju onda ćete vidjeti da je to prilično dramatičan porast brojeva novozaraženih osoba”, kaže Kordić te dodaje kako je broj novozaraženih osoba izuzetno velik u odnosu na broj stanovnika.

On podsjeća da medicinska struka neprestano upozorava građene putem svih medijskih kanala o potrebi zaštite od koronavirusa i neprestano ponavlja mjere zaštite, ali na terenu je evidentno da se one ne poštuju i nije mu jasno zašto je to tako.

“Mi imamo inspekcije koje rade na terenu, da li su one potkapacitirene, da li bi mogli oni malo bolje upraviti sa sistemom, ne znam, vjerojatno da, međutim, neshvatljivo je i nerazumljivo da mi toliko moramo ljude nagovarati da sačuvaju svoje zdravlje. To je meni veći problem, stalno donosimo te informacije, nije da nismo prisutni u medijima, nije da ne vide građani sve što se dešava, međutim ta neka doza ignorancije i autizma mi je poprilično nejasna”, zabrinuto će Kordić.

Jedan od najvećih problema po njegovim riječima je održavanje velikih svadbi kao i ostalih okupljanja koja predstavljaju visoki rizik za širenje infekcije.

“Svadbe se odvijaju u zatvorenim prostorima, da li ih skroz zaustaviti ili ne, da budem potpuno iskren, u ovome momentu na ovakav broj zaraženih, ja sam za to da se zaustave, barem na jedan period da malo stabiliziramo situaciju”, kaže Kordić.

Ističe da nekakav “lockdown” ne dolazi u obzir, jer misli da se čak s tim ništa i ne postiže.

“Epidemiju ne možemo zaustaviti, to je nemoguća misija. Moramo pokušati pronaći nekakav suživot s tim virusom na najbolji mogući način. Međutim ukoliko ne poštujemo te osnovne mjere dolazimo u situaciju da ćemo sami sebi praviti ‘lockdown”, pojašnjava mostarski ljekar.

Napominje kako je počela nova školska godina i da su se učenici vratili u školske klupe, te da je za očekivati da će broj zaraženih rasti.

“Nema drugačije scene. Koliko će to biti velik broj i hoće li to biti zabrinjavajuće, hoće li se škole same od sebe zatvoriti jer su većina djece pozitivna, zavisi o kriznim planovima koji su izrađeni i koliko će se oni poštovati. Vrlo su jednostavne procedure i nema tu ništa komplicirano da se ne da razumjeti. Međutim, nekako se svi u ovoj situaciji prave pametni. Moguće da je svima već dodijalo, meni jeste prvom, međutim nemamo izbora i moramo se strpjeti”, naglašava Kordić.

On podsjeća da se intenzivno priča o vakcinaciji i ističe da je rusko cjepivo krenulo u ozbiljnije korištenje, te vjeruje da će do kraja godine ono stići u BiH.

“Tada će biti donekle ugodnije ako rizične grupe uspijemo cijepiti”, kazao je Kordić.

Dodaje da ne treba zaboraviti da će 90 posto osoba proći s lakšim simptomima, međutim ističe da je Covid bolnica već puna.

“Vidimo da je SKB na rubu, jer su kapaciteti već dosta popunjeni. Inicijativa je da se izolatorij ponovno otvori kako bi malo rasteretili bolnicu i tamo premjestili pacijente sa blažim simptomima. Sve radimo što je u našoj moći, ali ključni igrač u ovoj utakmici su ljudi koji će nam pomoći ili neće pomoći”, poručio je doktor Kordić za Klix.ba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE