Direktor FUCZ Memić potvrdio: Solakova pomoćnica u informaciji Vladi FBiH dodala rečenicu o kupovini 100 respiratora

Direktor FUCZ Memić potvrdio: Solakova pomoćnica u informaciji Vladi FBiH dodala rečenicu o kupovini 100 respiratora

Svjedočenjem uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, među kojima je bio i sadašnji načelnik Enes Memić, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora, u vrijednosti 10.530.000 KM.

Smanjen broj članova Štaba

Naročito interesantno bilo je svjedočenje upravo sadašnjeg načelnika Memića, koji je na toj poziciji zamijenio optuženog Fahrudina Solaka.

U vrijeme nastanka pandemije 2020. godine Memić je obnašao funkciju sekretara Federalne prave CZ te je pripremao sav materijal i slao pozive za sjednice Federalnog kriznog štaba, na čijem je čelu bila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Memić je potvrdio da je došlo do izmjene u Štabu te da je broj članova smanjen.

Suđenje je krenulo interesantnim tokom nakon pitanja koje je postavila odbrana premijera Fadila Novalića, odnosno advokatica Vasvija Vidović. Ona je navela kako je tražila od FUCZ da im dostave kopiju originala informacije o aktivnostima Federalne uprave CZ s ciljem otklanjanja pandemije, a koja je dostavljena Vladi FBiH na odlučivanje.

Enes Memić je kazao da je u medijima pročitao da postoji nedoumica oko jedne rečenice koja je dodana u ovoj informaciji. Potom je kazao da je zbog toga napravio, kako je rekao, „malu istragu“ u FUCZ. U Sektoru 5 FUCZ, a riječ je o Sektoru za zaštitu i spašavanje, pronašao je informaciju koju je usvojio Krizni štab, ali u kojoj nema te rečenice.

Potom je u Sektoru 7, a to je Sektor za finansije u kojem je šefica Sanita Alagić, dobio istu informaciju, ali sa dodatom rečenicom da je obavljena kupovina 100 respiratora.

Na pitanje sudije Branka Perića kako zna koja informacija je upućena prema Vladi FBiH, Memić je konkretno odgovorio: „Sanita Alagić mi je potvrdila da je ona dodala rečenicu i da je informacija s tom rečenicom upućena u Vladu“.

Ko je zakazivao sjednice

Memić je također, odgovarajući na pitanja sudija, naveo da mu Alagić tada nije objasnila zašto je dodala tu rečenicu.

U nastavku je odbrana ministrice Jelke MIlićević predočila nekoliko e-mailova koje je njoj slao Enes Memić, a tiču se obavijesti o zakazivanju sjednica. Iz tih se e-mailova, kako su naveli, može jasno vidjeti da Milićević, tada više nije imala ovlasti u zakazivanju sjednica Kriznog štaba, već da su one zakazivane prema zahtjevu načelnika Solaka, a bez konsultacije sa zapovjednicom Štaba Milićević.

Danas su svjedočile i usposlenice FUZ-a Nusreta Kandić, Jasmina Imamović i Nermina Fejzić. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica