Direktor IDDEEA-e podnio ostavku: Problem s pasošima se nastavlja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon 21. marta Bosna i Hercegovina neće izdavati pasoše, jer je zemlja ostala bez pasoških knjižica. Zvanično je to potvrđeno i iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA). Direktor IDDEEA-e Edim Nesimi danas je podnio i ostavku, potvrđeno je za novinsku agencija Patria.

Nesimi je trenutno na bolovanju, a u kratkoj izjavi za Patriju na pitanje da li je tačno da će podnijeti ostavku kaže:

– Trenutno sam na bolovanju. O svemu ćete biti obaviješteni naknadno. Hvala na razumijevanju – kazao je Nesimi.

ČITAJ JOŠ:  NEON PARTY Nezaboravna zabava u dvorištu Prve gimnazije u Zenici

Očito je da rješenja za problem s pasošima još nema, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ranije je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da će svako u svom domenu uraditi sve da se ne dozvoli da građani BiH krajem marta ostanu bez pasoša.

Proteklih se mjeseci dosta u medijima govorilo o ovom problemu, za koji je već tada bilo jasno da će ponovo najveću štetu zbog inertnosti vlasti i nadležnih institucija trpiti građani.

Trenutno važeći ugovor sa njemačkom firmom Muhlbauer d.o.o Banja Luka, koja izrađuje bh. pasoše ističe 21. marta. Tender za izradu pasoša već je dva puta pao u vodu. Prvi put u maju, a drugi u novembru prošle godine. Posao izrade pasoških knjižica vrijedan je oko 25 miliona KM.

ČITAJ JOŠ:  Novo u BiH: XXL ćevapi za 4 osobe

Cijeli haos nastao je nakon žalbe francuske kompanije Gemalto S.A. Meudon Francuska koja tvrdi da nisu konkurentni i da njemačka firma koja je do sada štampala knjižice ne može biti jedina koja se time bavi. Ured za žalbe u oba navrata uvažio je žalbe francuske kompanije, te je naloženo raspisivanje novog, trećeg tendera.

Upravo o ovome prošle godine govorio je i ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je upozoravao da tender mora biti tako napisan da može omogućiti i drugim kompanijama, a ne samo isključivo jednoj da se na njega jave.

ČITAJ JOŠ:  Novi zakon: Imovinu moraju prijaviti i direktori

Francuzi su jako zainteresirani za dobijanje posla štampanja pasoških knjižica. Posjeduju vrhunske mašine koje su spremni instalirati i u BiH, te tako otvoriti nova radna mjesta.
nap.ba

GODISNJICA
MARKETING