Portal 072info

Direktor IDDEEA-e podnio ostavku: Problem s pasošima se nastavlja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon 21. marta Bosna i Hercegovina neće izdavati pasoše, jer je zemlja ostala bez pasoških knjižica. Zvanično je to potvrđeno i iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA). Direktor IDDEEA-e Edim Nesimi danas je podnio i ostavku, potvrđeno je za novinsku agencija Patria.

Nesimi je trenutno na bolovanju, a u kratkoj izjavi za Patriju na pitanje da li je tačno da će podnijeti ostavku kaže:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Trenutno sam na bolovanju. O svemu ćete biti obaviješteni naknadno. Hvala na razumijevanju – kazao je Nesimi.

Očito je da rješenja za problem s pasošima još nema, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ranije je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da će svako u svom domenu uraditi sve da se ne dozvoli da građani BiH krajem marta ostanu bez pasoša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Proteklih se mjeseci dosta u medijima govorilo o ovom problemu, za koji je već tada bilo jasno da će ponovo najveću štetu zbog inertnosti vlasti i nadležnih institucija trpiti građani.

Trenutno važeći ugovor sa njemačkom firmom Muhlbauer d.o.o Banja Luka, koja izrađuje bh. pasoše ističe 21. marta. Tender za izradu pasoša već je dva puta pao u vodu. Prvi put u maju, a drugi u novembru prošle godine. Posao izrade pasoških knjižica vrijedan je oko 25 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijeli haos nastao je nakon žalbe francuske kompanije Gemalto S.A. Meudon Francuska koja tvrdi da nisu konkurentni i da njemačka firma koja je do sada štampala knjižice ne može biti jedina koja se time bavi. Ured za žalbe u oba navrata uvažio je žalbe francuske kompanije, te je naloženo raspisivanje novog, trećeg tendera.

Upravo o ovome prošle godine govorio je i ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je upozoravao da tender mora biti tako napisan da može omogućiti i drugim kompanijama, a ne samo isključivo jednoj da se na njega jave.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Francuzi su jako zainteresirani za dobijanje posla štampanja pasoških knjižica. Posjeduju vrhunske mašine koje su spremni instalirati i u BiH, te tako otvoriti nova radna mjesta.
nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)