Portal 072info

Direktor “istjerao” medije i radnike: Burno na štrajku zdravstvenih radnika KB Zenica

U holu Kantonalne bolnice Zenica, tačno u 10 sati kako je bilo i najavljeno, okupilo se stotinjak uposlenika ove zdravstvene ustanove koji su uputili štrajk upozorenja.

Zabranjen štrajk

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, ubrzo su, kako su nam kazali radnici, bili primorani da po naredbi Rasima Skomorca, direktora KB Zenica, izaći iz prostora bolnice. Štrajk u holu im nije bio dozvoljen. Nije Skomorac odlučio spriječiti samo radnike u borbi za svoja prava, pa je tako odlučio zabraniti i brojnim novinarskim ekipama da isprate ovaj događaj. Mediji danas nisu bili poželjni direktoru Skomorcu.

Kako je ranije najavljeno, današnji štrajk realiziran je zbog, kako su naveli iz Sindikata, diskriminatorskog odnosa Vlade FBiH kada je riječ o povećanju plata. Zdravstveni radnici od Vlade FBiH zahtijevaju usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu Kantonalne bolnice Zenica, te sprječavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu zaposlenih u odnosu na ostale radnike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni traže i da bude poništena odluka direktora Kantonalne bolnice Zenica prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7.30, a završava se u 15.30 sati, poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, sprječavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica, te usklađivanje plata sa indeksom potrošačkih cijena.

Smanjena plaća

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima Esada Hasaničevića, predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica, glavni razlog njihovog štrajka je nedavno postignut dogovor za povećanja plata u iznosu od 30 odsto.

– To je kap koja je prelila čašu. Medicinskim tehničarima i sestrama kolektivnim ugovorom bit će smanjena plaća koja je i trenutno mizerna jer ne prelazi 800 KM – rekao je, vidno ogorčen, Hasaničević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos negodovanju direktora Skomorca da se radnici bore za svoja prava i ono što im pripada, stotinjak radnika uspjelo je održati štrajk u trajanju od pola sata, ispred KB Zenica, uprkos pritiscima da to ne čine.

Maćehinski odnos

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da se radi o maćehinskom odnosu prvog čovjeka zeničke bolnice najbolje svjedoči podatak da su novinari svoj posao bili primorani raditi izvan prostorija bolnice. Tako su izjave mogli dobiti isključivo ispred kapije ove zdravstvene ustanove

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME