Direktor KPZ-a Orašje zaposlio rođaka

o 5130992 1024
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tužilaštvo Posavskog kantona dobilo je anonimnu prijavu protiv Ive Ivkića, direktora KPZ-a Orašje, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, potvrdio nam je glavni tužilac ovog tužilaštva Luka Dabić.

Prema njegovim riječima, prijava je rezultat unutrašnjih obračuna zbog neslaganja uposlenika KPZ-a s organizacijom rada te institucije.

POSAO MIMO TENDERA

“Predmet je dodijeljen jednom od tužilaca koji će ispitati cijeli slučaj i utvrditi da li je prijava osnovana”, pojasnio je Dabić.

U prijavi, koja je stigla i na adresu Oslobođenja, Ivkiću se stavlja na teret da je kao direktor KPZ-a Orašje u toku svog mandata, “a koji traje već oko 12 godina”, u vrijeme kada je KPZ Orašje bio odjeljenje KPZ-a Tuzla, “zaposlio svog rođaka Josipa Dominkovića Baga na mjesto zatvorskog stražara, da bi ga, čim se ukazala prilika, premjestio iz Tuzle u Orašje, čime je iskoristio službeni položaj i ovlaštenja”.

Dalje se navodi da je Ivkić prije otprilike pet godina “istog tog Josipa Dominkovića postavio za šefa smjene za koje radno mjesto je potrebna viša ili visoka stručna sprema, a on je tada imao srednju stručnu spremu. Isti je postavljen kao vršilac dužnosti te je i dan-danas u tom svojstvu na tom radnom mjestu iako već duže vremena ima ostalih zaposlenika koji sa svojim stepenom stručne spreme ispunjavaju sve uvjete da budu raspoređeni na to radno mjesto”.

Ivo Ivkić je kao direktor KPZ-a, navodi se dalje, “dodijelio posao na privrednoj jedinici KPZ-a bez provođenja natječajne procedure i bez tendera, svome rođaku Josipu Dominkoviću, koji od tog posla ima znatnu imovinsku korist”, piše u prijavi, te se ističe da je ta firma vjerovatno registrovana na nekog drugog, ali da je Josip Dominković “uistinu stvarni vlasnik firme”.

U prijavi se spominje i to da je “Ivkić poslao Dominkovića da nabavi sebi visoku ili višu školu da bi mogao obavljati bolje poslove unutar KPZ-a i da ga unaprijedi, isti je i kupio visoku ili višu školu i to u Doboju, u nekoj ustanovi. Treba napomenuti da su većine diploma nabavljene i valjalo bi kada bi se svim uposlenicima KPZ-a izvršila provjera diploma”.

Zatražili smo komentar i od Ive Ivkića, koji nam je rekao da je “sav taj cirkus počeo prije mjesec i po”.

– Moje je mišljenje da se radi o nezadovoljstvu pojedinih koji misle da mogu preko noći obnašati određene funkcije unutar KPZ-a i onda idu s pisanjem prijava institucijama. Te institucije će sve to istražiti. To sve tim osobama koje su pisale prijave neće pomoći. Cilj ovoga svega je da se nadležni bakću stvarima koje nemaju ni trunke kaznenog djela. Ovo je, prije svega, napad na mene jer nisam htio da tog podnositelja prijave postavim na šefovsko mjesto. Takvi završe školu i čim je završe misle da mogu dobiti nekakvo mjesto. Zato idu na taj način, misleći da će ostvariti svoja prava, ispričao nam je Ivkić, dodajući da naslućuje ko bi mogao stajati iza prijave.

ČEKA SE PROVJERA

Ivkić naglašava da će nadležne institucije istražiti i provjeriti sve što je uradio.
“A radilo se i gradilo puno. Sportska dvorana, radionice… To državu nije koštalo ni marku. Ulaganje u privrednu jedinicu je bilo oko 5.500 KM za grijanje. Osoba koja se spominje mi jeste rođak. Josip tu radi već 11 godina”, zaključuje Ivkić.