Direktor Pašalić za “072info”: Cijena usluge i tokom 2023. bit će među najnižim u BiH

Direktor Pašalić za “072info”: Cijena usluge i tokom 2023. bit će među najnižim u BiH
Emir Pašalić ViK

Iza zeničkog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ je itekako uspješna godina poslovanja, ali i brojni izazovi i poslovni ciljevi koji predstoje tokom 2023. godine. Bila je to prilika za razgovor sa Emirom Pašalićem, direktorom preduzeća, koji je govorio o najvažnijim projektima za preduzeće na čijem je čelu, ali i šta sve planiraju realizirati u tekućoj godini.

072INFO: Iza preduzeća JP “ViK” je još jedna uspješna godina, koje od značajnijih projekata treba istaći?

Tačno, za JP „ViK“ d.o.o. Zenica je 2022. godina bila veoma uspješna. Prije svega, preduzeće je zadržalo kvalitet i kontinuitet u ostvarivanju svoje osnovne funkcije, što znači da je proizvelo i do svakog potrošača uredno distribuiralo dovoljne količine pitke vode, te da je na funkcionalan način održalo rad javnog sistema vodosnabdijevanja i odvodnje. Ponosni smo što nije bilo prekida u vodosnabdijevanju potrošača, izuzev kratkotrajnih obustava u vodosnabdijevanju za ograničeni broj potrošača, zbog otklanjanje kvarova ili zbog tehničkih potreba realizacije investicijskih zahvata na vodovodnoj infrastrukturi.

Pored toga, uspješno je nastavljena realizacija velikih razvojnih projekata iz oblasti vodoprivrede u gradu Zenica, u kojima JP „ViK“ d.o.o. Zenica igra jednu od ključnih uloga. Zahvaljujući uspješnoj implementaciji velikog međunarodnog investicijskog projekta Bosna II, kojim je u značajnoj mjeri prvenstveno unaprijeđen postojeći sistem javnog vodosnabdijevanja, Grad Zenica i JP “ViK” d.o.o. Zenica su dobili grant sredstva za novi projekat „Prikupljanje i tretman otpadnih voda“ u okviru kojeg će biti izgrađen sistem kolektora, a nakon toga i savremeno postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovim projektom će Zenica učiniti iskorak na planu zaštite voda i približiti se Evropskim standardima u oblasti otpadnih voda. Tokom 2022. godine je uspješno proveden međunarodni natječaj za izbor izvođača radova na izgradnji sistema  kolektora, te uskoro slijede i prvi radovi na  terenu, dok je tenderski postupak za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja u toku.

Osim velikih investicijskih projekata, koji se finansiraju kreditnim i grant sredstvima, ne smijemo zanemariti ni projekte unapređenja postojećeg sistema, te proširenja vodovodne i kanalizacione mreže, koje je JP „ViK“ d.o.o. Zenica, u skladu s mogućnostima, finansiralo vlastitim sredstvima. U toku 2022. godine, preduzeće je realizovalo nekoliko takvih projekata, koji su omogućili uredno snabdijevanje pitkom vodom za dijelove grada u kojima su građani bili suočeni s dugotrajnim redukcijama, jer su se snabdijevaju sa nedostatnih i nestabilnih lokalnih izvorišta. Između ostalog spomenimo, da su uspješno realizovane: vodovodna linije do Lokvina, sekundarna vodovodna mreža u naselju Grm i druga faze izgradnje  vodovodnog sistema Podbrežje, tako da su mještani s ovih područja priključeni na gradsku vodovodnu mrežu, čime su riješeni njihovi dugogodišnji problemi.

072INFO: Iako je došlo do neznatnog poskupljenja vode, Zenica je i dalje sredina sa najjeftinijom vodom, do kada će se moći pratiti taj trend?

Istina je, da su cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, koje je JP „ViK“ d.o.o. Zenica fakturisalo građanima Zenice, i u 2022. godini, bile najniže u poređenju sa svim drugim vodovodnim preduzećima u BiH. Zadatak svakog javnog preduzeća je da pruži kvalitetnu uslugu iz svoje nadležnosti po pristupačnoj cijeni i smatramo da smo u tome uspjeli.

Pašalić: Zenica će vjerovatno ostati na vrhu po najnižoj cijeni usluga

Međutim, cijena mora da omogući punu pokrivenost troškova i održivo poslovanje preduzeća. Poznato je, da su Grad Zenica i JP “ViK” d.o.o. Zenica pokrenuli nekoliko kapitalnih razvojnih projekata iz oblasti vodoprivrede, za čije finansiranje, te osiguranje održivosti tih investicija treba obezbijediti velika novčana sredstva. U tom smislu, opredjeljenje je bilo da se uvede model postupnog povećanja tarifa. Po tom modelu, za građane Zenice će cijena usluge u 2023. godini porasti za 0,16 KM/m3, te će još uvijek biti među najnižim u BiH. Međutim, imajući u vidu da poznajem situaciju i u drugim vodovodnim preduzećima u BiH, siguran sam da će u toku ove godine, u mnogim gradovima doći do osjetnog povećanja cijena, čime će Zenica vjerovatno ostati na vrhu po najnižoj cijeni usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda za građanstvo.

072INFO: Zahvaljujući naporima preduzeća na čijem ste čelu, kao i podršci Gradske uprave Zenica, u protekloj godini osigurali ste vodosnabdijevanje u sredinama koje to nisu godinama imale. Planiraju li se slični projekti u narednom periodu?

JP “ViK” d.o.o. Zenica je usvojilo Plan investicionih ulaganja u 2023. godini kojim se previđaju ulaganja u unapređenje postojećeg sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, kao i investicije u proširenje obuhvata gradskog sistema vodosnabdijevanja. Kao najznačajniji projekat proširenja obuvata vodosnabdijevanja potrebno je naglasiti izgradnju vodovodnog sistema za naselje Pridražići. Realizacija ovog projekta će predstavljati veliko finansijsko opterećenje za JP “ViK” d.o.o. Zenica, jer procijenjena vrijednost radova na izgradnji ovog sistema, bez troškova asfaltiranja ulica, iznosi cca 700.000KM. Pored toga, spomenimo da je planirana izgradnja vodovodne linije u Visokovcima, izgradnja vodovodne linije za školu i ambulantu u Lokvinama, izgradnja pumpnih stanica u Lašvanskoj ulici i u Barama, kao i neki drugi projekti.

072INFO: Privode se kraju i radovi na novoj zgradi JP “ViK”, koja već sada svojim izgledom oduševljava sve prolaznike, kada se očekuje okončanje radova?

Radovi na izgradnji zgrade su uspješno privedeni kraju. U toku je uređenje i opremanje  prostora, a započele su i aktivnosti oko useljenja. Nova poslovna zgrada je savremen poslovni objekat koji omogućava dobre radne uslove za zaposlenike preduzeća. Pored toga, svo administrativno osoblje preduzeća će po prvi put raditi na jednom mjestu, a ne dislocirano kao u proteklom periodu. Objekat je projektovan na principima energetske efikasnosti, što će uticati na smanjenje potrošnje energije, a instalirana je i savremena telemetrijska oprema za nadzor nad sistemom.

Pašalić: Pozitivan doprinos budućem razvoju grada

Važno je naglasiti i to, da je poseban dio objekta predviđen za rad s korisnicima usluga preduzeća. U ovom dijelu objekta, stranke će na jednom mjestu moći platiti račune, podnositi zahtjeve tehničke prirode, dobiti savjetodavne usluge tehničke i pravne službe i sl., čime će znatno biti unaprijeđen odnos s korisnicima usluga. Na kraju ali ne i najmanje bitno, činjenica je da nova zgrada svojim savremenim konceptom doprinosi ljepšem izgledu kvarta u kojem se nalazi, te da predstavlja pozitivan doprinos budućem razvoju grada.

072INFO: JP “ViK” Zenica i ove godine omogućilo je građanima otpis kamata, da li ste zadovoljni odzivom?

Otpis kamata je omogućen Odlukom Nadzornog odbora preduzeća, koja je bila na snazi do 31.12.2022. godine. Namjera je bila da se pomogne potrošačima koji su, iz različitih razloga, u nekom periodu zakasnili sa plaćanjem računa, da sustignu svoje obaveze i postanu uredne platiše. Obzirom da je riječ o velikoj pogodnosti za potrošače, preduzeće je o tome učestalo obavještavalo javnost pri čemu su mnogi od njih iskoristili ovu priliku.

072INFO: S obzirom da se u ovoj godini planira oživljavanje Smetova, poput izgradnje amfiteatra, Eko kuća, urađen je adrenalin park, otvara se moderni restoran, planira li preduzeće “ViK” određene investicije na ovo popularno zeničko izletište?

Usvojenim Planom investicionih ulaganja za 2023. godinu, JP “ViK” d.o.o. Zenica nije predvidjelo ulaganja u ovaj vodovodni sistem, što ne znači da to ne može biti izmjenjeno. Naime, prethodno se moraju ispuniti neki uslovi, koji će to omogućiti.

072INFO: Na kraju, koji su to od značajnijih projekata koje vaše preduzeće planira realizirati u godini pred nama?

Nastavljamo implementaciju projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica“. Počinju radovi na  izgradnji fekalnog kolektora od petlje Blatuša do lokacije  budućeg postrojenja  za preradu otpadnih voda u Banlozima, te se nastavljaju druge aktivnosti na realizaciji planiranih ciljeva pomenutog projekta.

U okviru investicionih ulaganja planirana je izgradnja  i rekonstrukcija nekoliko vodovodnih  linija i to u ulicama Ivana Gundulića, Potok, Štrosmajerova, Sarajevska, Zmajevačka cesta, Krivače itd. Radi se o ukupno 10 investicionih projekata u unapređenje vodovodne mreže ukupne vrijednosti više  od 600.000KM. Od investicija u kanalizacionu mrežu izdvajamo izgradnju fekalnog kolektora na dionici Kapija 4 – Kapija 3 – Radna zona i kolektora u ulici Potok, ukupne vrijednosti oko 300.000KM. Osim pobrojanog, JP “ViK” d.o.o. Zenica je planiralo nekoliko investicija ukupne vrijednosti oko 450.000KM čija je dinamika izvođenja vezana za plan rekonstrukcije i održavanja cesta, kako bi radovi na izgradnji ili zamjeni vodovodne i kanalizacione infrastrukture,  prethodili radovima  na sanaciji i asfaltiranju saobraćajnica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS