miro
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 30, 2021 @ 14:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, zaključno sa današnjim danom, na jedinstveni račun prikupila je 8.372 milijarde KM, što je više za 1,143 milijarde KM nego lani, saopćeno je iz ove ustanove koja je danas u Banjoj Luci obilježila 18 godina postojanja.

Direktor UIO Bosne i Hercegovine Miro Džakula rekao je da je prvi put od uspostavljanja ove službe prikupljeno više od osam milijardi KM.

On je naveo da će do kraja godine biti prikupljeno i raspoređeno nešto više od 8,4 milijardi KM.

– Svi nivoi vlasti funkcionišu bez problema, zahvaljujući prihodima koje je prikupila UIO. Sav višak prikupljenih prihoda je raspoređen entitetima i Brčko distriktu, dok su institucije BiH dobile isto novca kao svih prethodnih godina – izjavio je Džakula, koji tvrdi da rezultati potvrđuju da je UIO “najbolja institucija u BiH”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na svečanosti povodom 18 godina UIO za radnika godine proglašen je šef Carinske ispostave Bijeljina Nedžad Šečić, dok je nagradu za posebnu pomoć i doprinos razvoju Uprave ove godine dobila Dijana Sikima ispred Delegacije EU u BiH.

– UIO BiH je dokazala da je ključna institucija za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH – navodi se u saopćenju iz ove uprave.

LIDER