Direktor UIOBiH Miro Džakula: Prihodi za pet mjeseci veći za 739 miliona KM

Samo za prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naplatila je za 739 miliona KM više prihoda nego u istom periodu prošle godine, kazao je za „Avaz“ direktor UIOBiH Miro Džakula.

Dom naroda

Rast prihoda od čak 23 posto, kaže Džakula, posljedica je rasta cijena, ali i bh. ekonomije te rada kompanija koje, uprkos svim izazovima, stvaraju novu vrijednost.

– Naravno da tu treba računati povećanje vrijednosti uvezenih dobara, kao i rast cijena, ali je činjenica da je dodana vrijednost osnovica za oporezivanje i da je privreda u BiH stvara – kaže Džakula.

Komentirajući prijedloge da se stopa PDV-a smanji ili ukine za osnovne životne namirnice, a poveća za luksuz, Džakula kaže da su Predstavnički i Dom naroda usvojili različite prijedloge izmjena, te da UIOBiH čeka usaglašeni tekst. Upozorava kako ne treba zaobilaziti Upravni odbor UIOBiH.

– Ovdje su parlamentarci preskočili taj korak, možda i u dobroj namjeri da se pomogne ljudima, ali to nije put kojim se treba ići bez provedenih analiza i efekata po prihode. Bojim se da smo i poreznu politiku dijelom iskoristili u svrhu predizbornih aktivnosti, što nikako nije dobro. Uprava će provesti svaku izmjenu zakona koja je provediva i koja se usvoji u Parlamentu BiH. Nažalost, ovaj prijedlog je neprovediv i trebao bi se doraditi – ističe Džakula.

Porezna reforma

Dodaje da je u oba prijedloga UIOBiH zadužena da odredi koji proizvodi spadaju u kategoriju 0 i 5 posto PDV-a, što je suprotno zakonu, te da će se i u slučaju konačnog usvajanja UIOBiH morati ostaviti vrijeme za pripremu realizacije.

– Jedinstvena stopa od 17 posto najprimjerenija je trenutku ekonomskog razvoja BiH. Žalosti me što niko ne uvažava mišljenje eksperata, ne samo iz Uprave već i izvan nje. Bojim se da idemo nepripremljeni u reformu poreznog sistema, bez spoznaje šta će nam se desiti – kaže direktor UIOBiH.

Pristup koji imaju u Austriji

Džakula naglašava da se u jeku krize građanima može pomoći na druge načine.

– Zalažem se za pristup koji imaju u Austriji, da se novac dodijeli onima kojima je najpotrebniji, ali to nije pitanje za direktora Uprave, već za vlade entiteta. Nije dobro poreznu politiku dijelom pretvarati u socijalnu. Postoje institucije koje se bave rješavanjem socijalnih pitanja najugroženijih kategorija stanovništva, dok porezna politika treba da osigura prihode državi kako bi sve mogla finansirati – pojašnjava Džakula.

Avaz