AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici je pojasnio kako je došlo do toga da 45 uposlenika ove zdravstvene ustanove bude prebačeno u izolaciju. Sve se desilo nakon što je u tamošnju bolnicu prebačen pacijent iz Tuzle. Nisu imali informaciju da je bilo infekcije. 

– Ovo je scenario za koji se očekivalo da se može desiti. Desilo se šta se desilo, niko od nas nije mogao predvidjeti situaciju. Svi znate da se radi o pacijentu koji je došao iz Centra za srce iz Tuzle. Zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja mi smo ga smjestili u bolnicu. Niko nije imao informaciju da imamo infekciju u Tuzli, i nakon toga došlo je do razvoja ove situacije i do kontakta sa zdravstvenim radnicima”, pojasnio je Skomorac za N1.

Nakon saznanja da je pacijent pozitivan preduzeli su određene organizacione promjene unutar ustanove, prvenstveno unutar internog odjela. 

– Napravili smo preraspodjelu u smislu izolacije svih pacijenata i identifikacije svog osoblja (ukupno 45 osoba) koje je došlo u kontakt sa ovim pacijentom. Svima je ponuđena mogućnost izolacije. Mi smo unutar samog internog odjela preostale pacijente izolirali i u budućem periodu će biti praćeni kao sumnjivi slučajevi. Kako će se razvijati situacija – vidjet ćemo. Bit će testirani po potrebi kako bude nalagala struka – rekao je.

Što se tiče zdravstvenih radnika svi koji su identificirani kao mogući kontakti, ponuđen je smještaj u Studentskom domu zbog daljeg praćenja.

– Oni koji to nisu prihvatili biće izolirani u svojim kućama i ponašaće se prema pravilima izolacije. Unutar samog internog odjela zbog ispadanja većeg broja doktora i sestara iz pogona, napravili smo reorganizaciju rasporeda rada i u ovom trenutku smo u mogućnosti da pružimo sve usluge u istom kapacitetu. Za nekoliko dana kad se obavi dezinfekcija reorganizirat ćemo i rad prijemne ambulante – poručio je.