Direktorica centra “Ajdinovići” Sanela Omerčević optužena zbog masovnog trovanja djece hranom 2019. godine

0644BA5D F8A5 4A29 BCF3 3A323D42EB4E
Podijelite vijest

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog podiglo je optužnicu protiv Sanele Omerčević,direktorice u Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići “S.R.C.A. d.o.o. Olovo zbog počinjenog krivičnog djela proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica iz člana 234. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio  7. septembra sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

Riječ je o trovanju hranom 22 osobe 2019. godine i to uglavnom djece iz raznih sportskih klubova. 

Zbog zdravstvenih problema (temperatura, proljev, povraćanje, malaksalost) sa sumnjom na trovanje hranom djeca su dobila i pomoć u JU Dom zdravlja Olovo, Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, JU Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo i JZU bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo,

– Dakle, iz svjesnog nehata kao odgovorna osoba, direktor u Sportsko-rekreativnom centru , optužena je proizvodila, pripremala i stavljala u promet živežne namirnice škodljive za zdravlje ljudi, čime je učinila krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica- navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK.

Prema navodima iz optužnice Omerčević je kao odgovorna osoba puštala u promet zdravstveno neispravne namirnice škodljive za zdravlje ljudi koje ne zadovoljavaju mikrobiološke kriterije za hranu zbog nedozvoljenog prisustva bakterija iz porodice enterobacteriaseae i aerobnih mezofilnih bakterija koje su pronađene u hrani koja se posluživala za doručak i to u pilećoj supi, kajgani, kuhanoj viršli i omletu sa salamom.

Zatim zbog nedozvoljenog prisustva bakterije staphylococcus aureus koagulaza pozitivni (patogen), bakterija iz porodice enterobacteriaseae, aerobnih mezofilnih bakterija te kvasnica i plijesni koje su pronađene u hrani koja se posluživala za ručak i to u carskom povrću, u riži gdje je pronađena staphylococcus aureus koagulaza pozitivni (patogen) u količini od 220 puta većoj od maksimalno dozvoljene.


Podijelite vijest