Direktorica MMF-a: Očekujemo teška vremena, izbrisano je ono u čemu smo uživali zadnjih 30 godina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva je upozorila da su pred svijetom teška vremena te konstatovala da je, kako je izjavila, izbrisano ono u čemu uživali u posljednjih 30 godina.

Učesnica je međunarodne konferencije u Dubrovniku posvećenoj tome koje su politike potrebne shodno postojećim geopolitičkim okolnostima. Na pitanje u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) da li postoji opasnost od rasta svjetskog siromaštva, odgovorila je da se to već dešava.

“To se već ostvaruje. Očekujemo teška vremena sljedećih nekoliko godina. Zašto? Ruska agresija na Ukrajinu ne uništava samo Ukrajinu i ne prelijeva se samo na ostatak svijeta, već je izbrisala i nešto u čemu smo uživali 30 godina – dividendu mira od kraja hladnog rata”, kazala je Georgieva za HRT.

Prema njenim riječima, kada se mir u Evropi više ne možete uzeti zdravo za gotovo, troškovi za odbranu rastu.

“Spomenimo i oportunitetni trošak (odricanje u korist nekog dobra). Ostaje manje novca unutar zemalja za razvoj i pomoć siromašnim zemljama”, dodaje.

Zbog toga rješenje vidi u učinkovitijoj potrošnji novca. Podsjećamo, MMF sugeriše Bosni i Hercegovini rast kamatnih stopa i smanjenje budžetske potrošnje kako bi se ublažila inflacija koju su istakli kao najvećim problemom bh. ekonomije. Podsjetili su da plate radnika u javnom sektoru čine veliki dio budžetske potrošnje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) se protivi rastu kamatnih stopa i smanjenju plata u javnom sektoru.

Klix