Portal 072info

Direktorica za saradnju Švicarske ambasade u BiH u Gradskoj upravi Zenica

Barbara Datwyler Schever, direktorica za saradnju Švicarske ambasade u BiH,  posjetila je Grad Zenicu gdje je razgovarala s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Kasumović je direktorici Schever zaželio toplu dobrodošlicu i zahvalio  Švicarskoj ambasadi na interesu za Zenicu i probleme koje imamo u lokalnoj zajednici, te planove za rješavanje istih.
Ambasada Švicarske prepoznala je Zenicu kao dobrog partnera za saradnju, a Gradonačelnika kao nekog ko je pokazao spremnost za promjene, navela je Barbara Schever.

Osvrnula se na brojne projekte koje Švicarska realizuje u Zenici.  Podržane su neke inicijative u biznis zonama, u oblasti vodosnabdijevanja kako bi građani imali pristup čistoj vodi, projekti iz oblasti  zdravstva  te zapošljavanja. Pokrenuti su i novi projekti poput prečistača voda i unapređenje rada mjesnih zajednica.

Gradonačelnik  Kasumović  je naveo probleme nezaposlenosti, aerozagađenja i zbrinjavanja napuštenih životinja, koji su u vrhu njegovih prioriteta. Upoznao je gošću s reformskim aktivnostima u gradskoj upravi. Pomenuo je da planira formirati tim mladih stručnjaka  koji će raditi na privlačenju investicija. Nadalje, u toku je izrada gradskog budžeta gdje planira znatno povećati sredstva za poticaj poljoprivredne proizvodnje, u čemu vidi šansu za zapošljavanje.

Direktorica za saradnju Švicarske ambasade u BiH veoma cijeni to što se Gradonačelnik želi pozabaviti ključnim problemima kao što je  zapošljavanje i u tom smislu Ambasada Švicarske je spremna pomoći u traženju najboljih rješenja.

S obzirom da u  Švicarskoj  živi oko 60.000 građana bosansko-hercegovačkog porijekla, Ambasada  će težiti da ojača saradanju sa ovom dijasporom.Tokom 2016. godine Švicarska je uložila u BiH oko 560 miliona švicarskih franaka, što je više od jedne milijarde KM.

zenica.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box