Screenshot 13 66
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Elaine Lebar svirala je klavir cijeli svoj život, a i muzika je bila veliki dio njezina života.

Išla je u srednju školu za umjetnost te magistrirala muziku na Sveučilištu u Brooklynu i diplomirala muzičko obrazovanje na Sveučilištu u Missouriju. Međutim, prije deset godina počela je pokazivati znakove demencije, a prije tri godine uselila se u dom za starije. Iako nema kratkoročno pamćenje, Elaine se još uvijek sjeća njene muzike. Ona će sjesti za klavir i odsvirati ono što je naučila u svojoj mladosti, ali pet minuta kasnije neće se sjećati da je svirala.

,,Njen um je još dobar, bez obzira na demenciju. Prepozna me većinu vremena, a može i držati razgovor. Iako je muzika cijeli njen život bila važna, sada je jedino što joj ima smisla.”, ispričala je njena kći Randi. Kako bi održavala njenu ljubav prema muzici Randi bi svoju majku svaku nedjelju vodila u dom za starije da tamo svira. Svaku izvedbu je snimala kako bi uvijek imala uspomene na nju, ali i počela dijeliti na društvenim mrežama.

Video, koji je objavila nakon što domovi za starije u SAD-u više nisu primali posjetitelje, prikupio je nekoliko milion pregleda, a mnogi su ostali oduševljeni vještinom njene majke.

,,Želim podići svijest o demenciji, o učinku muzike, ali i o nedostatku razumijevanja. Prvi video dobio je vrlo malo pozornosti, ali brzo su moji videi postali viralni. Čak sam počela dobivati zahtjeve za skladbe koje korisnici žele čuti.”, ispričala je Randi. Nada se da će njena majka nastaviti svirati što duže može, ali i da će dobiti bolji instrument od ovoga koji sada ima.