Portal 072info

Diskriminacija i nasilje najveći problemi transrodnih osoba u BiH

Najveći problemi transrodnih osoba u BiH su diskriminacija i nasilje, pokazali su rezultati studije “Život van zadatih normi: Transrodnost u Bosni i Hercegovini” koji su prezentirani danas u Sarajevu.

 

Jasmina Čaušević iz Sarajevskog otvorenog centra istakla je da je istraživanje provedeno na uzorku od 20-ak osoba radi mapiranja stvarnih potreba i procjene konkretnog stanja transrodnih osoba u BiH da bi se kasnije moglo lobirati za rješavanje njihovih problema.

Precizirala je da su transrodne osobe doživljavale diskriminaciju ili nasilje prilikom iznajmljivanja stanova, da je oko 20 posto anketiranih doživjelo nasilje od državnih službenika, te da je svaka druga transrodna osoba doživjela neprijatnosti čak i unutar LGBT zajednice.

Viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Damir Banović rekao je da problematika transrodnih osoba predstavlja kompleksan društveni fenomen koji zahtijeva zakonsku regulaciju u mnogim sferama života – od samog medicinskog postupka promjene spola do svih pravnih posljedica koje iz toga proizilaze.

Pojasnio je da u BiH ne postoje referentni medicinski centri koji se bave promjenom spola, pa transrodne osobe najčešće obavljaju te zahvate u Srbiji ili u Sloveniji.

Banović je rekao da bi trebalo usvojiti sveobuhvatan zakon o pitajima transrodnih osoba, ili pristupiti izmjenama postojećih u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, kako bi ono u 100-postotnom ili manjem iznosu pokrivalo troškove promjene spola iz medicinskih razloga, zatim u primjeni propisa u pogledu penzioniranja osoba koje su promijenile spol i slično.

Studiju i njenu promociju podržali su Astraea Lesbian Foundation for Justice i USAID.

Podijelite članak