Diskriminacija žena u BiH posebno na tržištu rada

Lejla Hodović, predstavnica Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog očigledne diskriminacije žena u bh. društvu, posebno na tržištu rada. Ona je naglasila da ova nejednakost izaziva ozbiljne posljedice, uključujući “pandemiju femicida”, što zahtijeva hitne promjene.

Prema Hodović, žene su manje zastupljene u svim sektorima društva, s posebnim naglaskom na tržištu rada. Uprkos činjenici da više žena završava fakultete, manje su aktivne na tržištu rada. Hodović tvrdi da se ravnopravnost spolova ne odnosi samo na ljudska prava, već i na ekonomski prosperitet društva.

Ova nejednakost, prema njenom mišljenju, doprinosi disfunkcionalnosti porodica, što dovodi do porasta nasilja u porodici i, nažalost, do “pandemije femicida”.

Hodović je iznijela alarmantne podatke o ubistvima žena u posljednje dvije godine, ističući potrebu za promjenom društvene svijesti.

Na okruglom stolu u Mostaru, predstavljen je i Gender akcioni plan Grada Mostar za period od 2023. do 2027. godine, koji je predstavljen kao ključni strateški dokument za osiguranje jednake prilike za muškarce i žene. Akcioni plan ima za cilj podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova i stvaranje funkcionalnijih i prosperitetnijih porodica.

Ovakva upozorenja i inicijative ukazuju na potrebu za širom društvenom mobilizacijom kako bi se riješili ozbiljni problemi diskriminacije žena i nasilja u Bosni i Hercegovini.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE