Divan gest: Sakuplja maturalne haljine i daje siromašnijim djevojkama (FOTO)

Do sada joj se na Facebook profil javilo svega par maturantica koje su se stidljivo raspitivale o haljinama, ali se više javilo njihovih mama i baka koje bi rado haljinom iznenadile svoju maturanticu.

Kada sam ja bila maturantica, prekrasnu dugačku crvenu haljinu za maturalnu večer kupio mi je tata. Bila sam mu neizmjerno zahvalna. Naša je maturalna zabava bila jako glamurozna; išla sam na frizuru, kupila sam štikle i nakit i sve je bilo kao u bajci. Sa radošću se sjećam te večeri i sada znam da je matura, završetak škole, ta bajkovita večer zapravo kraj jednog životnog razdoblja, bezbrižno, i početak jednog drugačijeg života, kaže Laura Palančević (29) iz Osijeka.

– Upravo zbog svega toga voljela bih i željela omogućiti takav doživljaj maturalne zabave i djevojkama koje možda strahuju da ga neće imati, onima slabijeg imovnog stanja koje nemaju 1000 ili 1500 kuna (250-400 KM) za takvu haljinu. Željela bih im pokloniti čarobne haljine i cipele i nakit – dodala je.

Laura je na društvenim grupama pokrenula lijepu humanitarnu akciju kojoj se do sada odazvalo jako puno djevojaka koje razmišljaju kao ona.

Na svojoj Facebook stranici pozvala je svoje prijateljice i poznanice da joj pomognu sakupiti svečane haljine i sve potrebno kako bi darivale i opremile djevojke slabijeg imovnog stanja za tu posebnu večer. U samo nekoliko dana odazvao joj se velik broj djevojaka iz cijele Hrvatske, čak i Bosne i Slovenije koje bi također poslale svoje haljine.

– Ideja za sve zapravo se rodila kad sam preslagivala svoje ormare i shvatila da imam nekoliko svečanih elegantnih haljina koje više ne mogu nositi otkako sam rodila. A i nemam gdje. Svoju maturantsku haljinu sam već darovala sestrični. Kada sam svoju ideju i namjeru napisala na Facebooku oduševio me broj cura koje su se odazvale akciji. Osim haljina, pristižu i cipele, i svečane torbice, nakit, dakle sve što jednoj maturantici treba za glamuroznu večer. Mogu reći da smo sakupili nevjerovatno lijepih haljina i da ih ima u svim veličinama, što je najbitnije – kaže Laura kojoj su joj se javile i djevojke frizerke i vizažistice te ponudile da one doprinesu ovoj lijepoj akciji tako što će djevojke koje budu došle po haljine besplatno našminkati i napraviti im frizure.

– Iako je ideja da opremimo maturantice doista dobronamjerna i ne bi trebala dovoditi nikoga u neku neugodnu situaciju, cure kojima bi te haljine dobro došle za sada se stidljivo javljaju na moje pozive. Znam da mladoj osobi danas nije lako priznati da se nema novca za skupe haljine ali, curke, ne morate se stidjeti. Neka vam ta darovana haljina bude motiv da u životu uspijete, shvatite ju kao poticaj od svih nas da krenete hrabro dalje jer uvijek ima onih koji će vam u tome pomoći. Kada danas-sutra budete odrasle žene, uspješne, i kada bude neka druga cura organizovala ovakvu akciju, budite ponosne što ćete među haljinama koje ćete darovati vi biti i ova koju ste dobili. Javite mi se, dođite u moj sportski centar, pogledajte haljine koje imamo i cipele i nakit i uzmite što vam se sviđa, ne morate mi reći ni kako se zovete – kaže sa osmjehom Laura koja je inače vlasnica svog sportskog centra Infinitum u Osijeku i time se bavi posljednjih 15-tak godina.

Do sada joj se na Facebook profil javilo svega par maturantica koje su se stidljivo raspitivale o haljinama, ali se više javilo njihovih mama i baka koje bi rado haljinom iznenadile svoju maturanticu. Haljine može doći pogledati i isprobati tko god misli da bi njihova maturantica upravo to željela obući.

– Laurina mi se ideja odmah svidjela. Otvorila sam svoje ormare i počela vaditi haljine kojih imam jako puno jer sam inače voditeljica raznih javnih programa i manifestacija i za svaku tu prigodu su mi šivali posebnu haljinu. Donijela sam Lauri oko 15-tak haljina, kombinezona, svečanih torbica i doista su sve različite i posebne.Voljela bih kada bi ih naše maturantice sa ponosom nosile – kazala je Tanja Grganović iz Osijeka, jedna od djevojaka koje su se odmah odazvale Laurinoj akciji.

– Kako je krenulo čini mi se da ćemo imati doista velik broj haljina i sada razmišljam kako ću pozvati i djevojke iz Baranje i drugih dijelova Slavonije da se jave ukoliko žele pogledati haljine – kaže Laura koja će sve haljine uskoro prezentirati pojedinačno, na svom Facebooku, tako da sve zainteresirane maturantice mogu vidjeti kako svaka od njih izgleda. 

24sata.hr