voce povrce pijaca
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Crno i naopako, žive duše nema – riječi su većine prodavača sa sarajevskih pijaca koji su dočekali ekipu Faktora u jutarnjim satima.

FIXGEHALT

I zaista, od 10 do 11 sati, tu i tamo naišao bi poneki kupac. Pijace Markale i Ciglane doslovno su prazne, odnosno tu su prodavači sa svježom domaćom, ali i uvezenom robom, čekaju i nadaju se da će se tokom dana situacija popraviti.

– Ima kupaca, ali nedovoljno, velika je besparica. Trebamo biti zadovoljni koliko se proda jer bolje ne može. Troškovi su veliki kod naroda i kod nas. Kirija se plaća za ovo ovdje gdje se prodaje. Ne stojimo onako bezveze. Skupa je roba, bila sušna godina. Skupo je i kupcima, a i nama prodavcima. Takvo je stanje – iskreno nam je kazao Husein.

S njim se složila i Derviša, koja prodaje isključivo svoje proizvode.

LIDER

– Nije prodaja kao što je bila. Cijene su malo jače, poskupjeli su svi artikli skoro, suša je bila, nema naše robe. Ja živim na selu, imam proizvodnju, moju buraniju, bijeli luk, brašno, blitvu, kukuruz, peršun… Vjerujte da mi nekad ružno dođe kad hoću na pijacu. Jer nema. Prije bismo prodali šta god da donesemo, sad ne, dva dana znam istu robu prodavati – govori Derviša.

Cijene jesu skuplje u odnosu na prethodnu godinu.

Krompir na Ciglanama uglavnom prodaju na vreću, pa je 10 kilograma 12 KM, dok na Markalama kilogram možete kupiti za 1,50 KM. Tikve su 3 i 5 KM, paradajz i krastavice 2 i 3 KM, luk 1,50 do 2 KM, buranija 6 i 7 KM, paprike od 2,50 pa naviše, u zavisnosti koju vrstu birate. Kukuruz se može kupiti na komad i košta 0,50 KM, a isto tako, male korpice kupina, borovnica ili malina koštaju 4 KM, dok je za kilogram potrebno izdvojiti i do 13 KM.

Jabuke su 2 i 3 KM, banane 2 KM, smokve 3 i 4 KM, grožđe 2 KM…