prodavnica market hrana namirnice kupovina trgovina
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 27, 2021 @ 11:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.

– Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bosanskohercegovačkih građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene – kazali su iz ove stranke.

Ističu da se ove “enormno napuhane cijene negativno odražavaju na kućni budžet prosječnog kućanstva”.

– Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti sa cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana – poručili su.

Navode da iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, apeluju da se one pojačaju te da se maksimalno kazne maloprodajni “lovci u mutnom” jer, kako kažu, pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima.

– To je najmanje što Vlada, opterećena brojnim aferama sa sudskim epilogom, može uraditi za građane – poručili su.

Kazali su da je potpuno jasno da Vlada FBiH “nema namjeru preduzimanja bilo kakvih mjera na popravljanju statusa radnika i penzionera kroz povećanje plaća ili penzija”.

– Ako je to već tako, pozivamo ih da pokušaju ublažiti štetu i bar djelimično sprati ljagu koju su stekli brojnim koruptivnim aferama, zbog čega su izloženi brojnim istragama i sudskim procesima – zaključili su iz SDP BiH.

LIDER