Divlje svinje napravile veliku štetu poljoprivrednicima: Ogorčeni farmeri prijete tužbama

s 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog štete na parcelama koju su ove jeseni napravila krda divljih svinja u nekoliko općina u sjevernoj Bosni, poljoprivrednici su digli ruke od ovogodišnjeg uroda kukuruza, a prema najavama, dogodine i ne planiraju sijati ovu kulturu.

Većina je u očaju što je njihova stoka, krave muzare i bikovi u tovu, ostala bez silaže, najvažnije hrane. Stoku već rasprodaju i farme zatvaraju, a zbog nastale štete i izostanka pomoći nadležnih, prijete tužbama od lokalnog do državnog nivoa.

Najveća šteta

Prema grubim procjenama, najveće štete pretrpjeli su poljoprivrednici na području Gračanice, i to u selima Lukavica, Malešići, Prijeko Brdo, Džakule, Trnovci, Doborovci, Škahovica.

Krda divljih svinja, koje su se namnožile u dva napuštena susjedna sela Gornji i Donji Skipovac, opustošila su na stotine dunuma kukuruza. Uzalud su poljoprivrednici čuvali svoje njive noću, koristili plinske topove kako bi štetočine rastjerali. Od kukuruza, od koga se proizvodi najkvalitetnija stočna hrana, neće biti ništa.

Hanifa i Zikret Piragić imaju na desetine krava muzara, a uništeno im je dvadesetak dunuma kukuruza i nemaju se kome obratiti. Uzdali su se u lovce, jer je prošle sedmice otvoren lov na divlje svinje.

Lovci, njih 500 u 22 sekcije, prvog dana odstrijelili su tek četiri divlje svinje, dvije u Prijekom Brdu, po jednu u Babićima i Džakulama.

Do 1. februara

– Zakon o lovu nam dozvoljava odstrel 21 vepra. Mi smo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH uputili zahtjev da se zakon promijeni, da nam se dozvoli da zbog ove situacije do 1. februara, dokad traje lov na divlje svinje, možemo odstrijeliti veći broj ove nemani kako bi štete kod poljoprivrednika bile manje – kaže predsjednik LD „Srndać“ Faruk Huskanović.

GODISNJICA
MARKETING