Dizajnerski namještaj Artisan iz Tešnja: Opremaju radnje “Louisa Vuittona” i “Hermesa”

tt
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedna od najljepših i najuspješnijih poslovnih priča u našoj zemlji dolazi iz Tešnja. Kada je porodica Ćostović odlučila da ljubav prema drvetu pretvori u ozbiljan biznis, te da u sred Bosne proizvodi skupi dizajnerski namještaj za strano tržište, gledali su ih s nevjericom.

Trenutno svojim namještajem opremaju i Hermesove radnje diljem svijeta. Posljednja narudžba otpremljena je u Tokio.

Opremali su i butike “Louisa Vuittona”, a prije dvije godine i jedan dio seta za američki film „Angel has Fallen“ s Džerardom Batlerom (Gerard Butler) i Morganom Frimenom (Freeman).

Vlasnici Artisana su diskretni, ali poznato je da je Kristijan Bejl (Christian Bale) zaljubljenik u njihove komade, a i Kevin Spejsi (Spacey) je svoj dom ukrasio namještajem iz Tešnja. Najskuplji komad koji izrađuje Artisan je komoda WU poznatog dizajnerskog studija Pang iz Bergama. Njezina izrada je najkompleksnija.

Majstori Artisana ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenje
 • Majstori Artisana ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenje
 • U proizvodnji koriste drvo evropskog oraha, hrasta, brijesta, trešnje, javora i jasena…Rade namještaj i od američkog oraha koji naručujemo iz SAD.

  Ali posebnost Artisan proizvoda je u ručnom je radu. Njihovi majstori ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenje. Artisan je malobrojna kompanija u Evropi koja cijeli proces proizvodnje kontrolira sama.

  High end namještaj su 50-ih počeli raditi Skandinavci, kasnije i Talijani i to je tada bilo nevjerovatno skupo jer su se svi elementi radili ručno, pa je proizvodnja jednog komada trajala danima.

  Artisan u ponudi ima stolce, stolove, komode, ormare, krevete, lampe, a njihov najuspješniji proizvod je stolac Neva za koju su dobili svjetska dizajnerska priznanja poput Red Dot Design Awarda i Interior Innovation Awarda. Tu su kolekciju razvili 2012., a dizajn potpisuje Regular Company iz Zagreba.

  Sa oblim linijama po kojima su danas prepoznatljivi susreli su se 2009. kada su počeli surađivati sa sarajevskim profesorom sa Likovne akademije Salihom Teskeredžićem
 • Sa oblim linijama po kojima su danas prepoznatljivi susreli su se 2009. kada su počeli surađivati sa sarajevskim profesorom sa Likovne akademije Salihom Teskeredžićem
 • Do sada su surađivali s četrdesetak dizajnera iz svijeta od koji je najpoznatiji Karim Rashid. Sa oblim linijama po kojima su danas prepoznatljivi prvi put su se susreli 2009. Tada su počeli surađivati sa sarajevskim profesorom sa Likovne akademije Salihom Teskeredžićem. Njegov stol Latus i danas je jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda

  Danas su im najveća tržišta u Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a puno se prodaje i po SAD-u i Aziji. Samo su u Južnoj Koreji prisutni u jedanaest trgovina s drugim top brendovima, a prodaju se i u Hong Kongu, Tajvanu i Kini gdje imaju svoje salone.

  Najskuplji komad koji izrađuje Artisan je komoda WU poznatog dizajnerskog studija Pang iz Bergama
 • Najskuplji komad koji izrađuje Artisan je komoda WU poznatog dizajnerskog studija Pang iz Bergama
 • Empire State Building iz tešanjskih stolica

  Lounge bar na sky bridge u Njujorku opremljen je foteljama Artisana. Tako da dok sjedite u tom staklu na mostu kojeg je i gledate na Empire State Building iz tešanjskih fotelja. 

  GODISNJICA
  MARKETING