Dizdarević o odlasku anesteziologa: Spasili su sebe, ali što je važnije spašavaju pacijente

a 5
Podijelite vijest

Specijalista neurohirurg prof. dr. Kemal Dizdarević među prvima se našao na udaru menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kada je na njegovo čelo došla Sebija Izetbegović. Ovaj ugledni ljekar, koji trenutno radi u inozemstvu, na KCUS-u je dva puta dobio otkaz.

Prof. Dizdarević za Raport govori o odlasku 13 anesteziologa sa KCUS-a, nakon pisma u kojem su ukazali na katastrofalne propuste u organizaciji posla.

Anesteziolozi poniženi

– Pametno su uradili. Spasili sebe, ali što je važnije, na taj način, spašavaju pacijente. Kada te njena institucija tjera da liječiš na pogrešan način dva su izlaza: da daš otkaz ili da nastaviš po svom pa da ti ona da otkaz, naravno uz podršku papučara – kvazi intelektualca i poznatog mediokriteta, što iznenada i pod njenim pritiskom počne razumijevati i nama doktorima tumačiti sve delikatnosti medicinskog poziva – kaže Dizdarević.

Kao neko ko dobro poznaje prilike na KCUS-u, prof. Dizdarević kaže kako mu se čini da su anesteziolozi bili poniženi.

– Izgleda mi kao da su poniženi anesteziolozi morali radili jedan period na njen način pa ih na kraju savjest pritisla, ali i racionalna prosudba da njenoj lakrdiji mora doći kraj, pa po cijenu ugrožavanja sopstvene karijere – smatra Dizdarević.

Podijeljeni i pacijenti

– Ako već novoporođene političke strukture nemaju snagu da je protjeraju bestraga, onda je bar poželjno da pojedini doktori u KCUS prestanu biti glumci – doktori i napokon postanu pravi doktori koji pružaju otpor neznanju, te obezbjeđuju kvalitetnu uslugu svim pacijentima bez obzira na stranačku pripadnost. Doduše, u ovom slučaju problem liječenja pacijenata je tako ozbiljan da ona čak i pacijente iz svoje stranke liječi kao da su iz tuđe – govori Dizdarević.

On ističe kako direktorica KCUS-a već odavno pacijente podijelila na dobre i loše, na svoje i njihove.

– Ističem da je jako bitno da Opća bolnica poprima obrise velike kantonalne medicinske ustanove tako da anesteziolozi imaju mjesto gdje mogu nastaviti pomagati narodu u KS – poručuje prof. Dizdarević.


Podijelite vijest