Đacima prvacima Grad Zenica nabavio udžbenike, a iduće godine će i školske torbe

Đacima prvacima Grad Zenica nabavio udžbenike, a iduće godine će i školske torbe

Sinoć je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u okviru manifestacije “Sretno đaci prvaci” održan edukativno – zabavni program kojem je prisustvovao veliki broj prvačića, njihovih roditelja i učitelja. Tom prilikom đacima prvacima podijeljeni su udžbenici čiju je nabavku realizovala Gradska uprava Zenice. 

“Našim najmlađim školarcima želim puno zdravlja i sreće, da što bolje provedu ovaj, po svemu najljepši period u životu. Draga djeco, slušajte svoje roditelje, učitelje, nastavnike, budite vrijedni i vjerujte u bolje sutra. Gradska uprava sa mnom na čelu je od prošle godine uvela ovu praksu, da svim prvačićima kupimo udžbenike kako bi i na taj način pomogli njihovim roditeljima i starateljima. Roditeljima, učiteljima, prisutnim građanima da kažem, kako su do sada političke stranke koje participiraju u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću godišnje uzimale od građana oko 300.000 KM. Zenica je prvi grad u državi gdje smo to zaustavili i taj novac preusmjerili za djecu, omladinu, nevladin sektor. Iduće godine ćemo osim udžbenika, svim prvačićima pokloniti i adekvatne školske torbe, kako bi ove knjige mogli nositi u školu. Priznat ćete, da političari i stranke previše para uzimaju od naroda i zato sam odlučio da ta sredstva vratimo onima kojima pripadaju, a to su građani Zenice”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Udžbenici za oko hiljadu zeničkih đaka prvaka nabavljeni su nakon rspisanog javnog poziva, a za razliku od prethodnih godina kada je Grad Zenica u saradnji sa osnovnim školama nabavljao udžbenike koji su učenicima davani na revers, ovaj put knjige će biti u vlasništvu učenika. Istovremeno, knjige od prošle godine koristit će se u nastavnom procesu u samoj školi, što je u skladu sa preporukom Svjetske zdravstvene organizacije da se učenicima olakšaju školske torbe.

“Djeca zaslužuju sretno djetinjstvo i Gradska uprava će nastaviti sa realizacijom započetih projekata izgradnje novih dječijih igrališta, sportskih poligona, stipendiranja najboljih učenika, a podsjetit ću i da smo protekle dvije godine izdvojili značajna sredstva i za stvaranje veće bezbjednosti za pješake na našim ulicama i uopšte bolje sigurnosti svih građana”, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE