Portal 072info

Djeca dnevno provode više od šest sati gledajući u TV i mobilne uređaje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Ekrani mobilnih telefona i TV uređaja postali su sastavni dio svakodnevnog života čovjeka, a stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti na koji način konstantna izloženost ovim uređajima može imati utjecaja na ljudsko zdravlje.

Udruženje American Heart (AHA) u preporukama objavljenim prošle sedmice upozorava da je sjedeći položaj samo jedna od opasnosti koje mogu dovesti do problema sa težinom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Oni pozivaju roditelje da djecu “izvuku” iz kuća kako bi ih udaljili od uređaja ističući da su i sami svjesni da više nije dovoljno isključiti televizor u dnevnoj sobi s obzirom na to da mnoga djeca imaju mobilne telefone.

Statistički podaci pokazuju da je vrijeme provedeno ispred TV ekrana smanjeno, ali da je vrijeme koje ljudi provode generalno ispred ekrana povećano s tendencijom daljeg rasta. Na ovaj statistički podataka svakako najviše utjecaja imaju pametni telefoni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osobe od 13 do 18 godina starosti u prosjeku provode 6 sati i 40 minuta gledajući u ekrane, tačnije sadržaje s TV-a poput filmova i klipova, pretraživanje interneta i igranje video-igrica dok preadolescenti u prosjeku provode više od četiri sata dnevno.

Smanjena kvaliteta sna, srčane bolesti, nedostatak socijalnih vještina, pretilost i zdravstveni problemi povezani s dužim sjedenjem samo su neke od potencijalnih opasnosti na koje upozorava AHA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Roditelje savjetuju da djeci ograniče gledanje TV-a i korištenje mobilnih telefona te da pred djecom ni sami ne koriste telefone i druge uređaje jer time šalju lošu poruku.

Djecu mlađu od dvije godine roditelji bi u potpunosti trebali osloboditi izloženosti digitalnim uređajima, a starijoj djeci potpuno zabraniti korištenje uređaja za vrijeme obroka i u spavaćim sobama kao i ograničiti broj sati koje mogu provesti gledajuće u ekrane.

Roditelji bi trebali bolje planirati vrijeme provedeno s djecom i to na način da im učine zanimljivijim izlazak vani, odnosno da im pošalju poruku kako je to mnogo zabavnije od provođenja vremena u kući.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME