Djeca Gaze i Izraela o sukobima: “Brat i ja smo stalno bili skupa kako bismo zajedno otišli u raj”

Screenshot 1 97
Podijelite vijest

Rat ima ogroman utjecaj na djecu. Ono što prožive u skloništu zapamte za cijeli život. Upravo o tim traumama su za CNN govorila djeca koja žive u Gazi i sjevernom dijelu Izraela gdje su trajale borbe prethodnih 11 dana.

Tokom oružanih sukoba između Israela i Hamasa stradalo je 65 djece u Gazi i dvoje u Izraelu. O tome kako su njima izgledale prethodne dvije sedmice govorili su desetogodišnja Nadeen iz Gaze i jedanaestogodišnji Edan iz Moshav Dekela.

Desetogodišnja Nadeen živi sa majkom, ocem i petero rođaka. Kada odraste želi postati doktor, a sada svakodnevno putem društvenih mreža plasira videosnimke u kojima pokazuje šta se to dešava u gradu u kojem živi.

Kaže da joj je posebno teško palo gledati brata prestrašenog jer je to i nju držalo u još većem strahu.

“Vidjeli smo mnogo stradanja, čuli mnogo eksplozija, mnogo plača majki za njihovom djecom. Moja majka i otac su brinuli za mene i brata, a nas dvoje jedno za drugo. Sve vrijeme smo bilo zajedno kako bismo ukoliko poginemo mogli ići zajedno u raj”, rekla je ona.

Zbog raketa koje su ispaljivane na Gazu veliki dio grada je bio i bez struje, Nadeen kaže da joj je upravo mrak najteže pao.

Jedanaestogodišnji Edan iz Moshav Dekel u sjevernom Israelu je reporterima CNN-a pokazao sklonište u kojem je provodio veliki dio dana i noći.

“Kada čujemo sirene i crveni alarm dođemo ovdje i čekamo da prođe 10 minuta. Noću sam spavao ovdje jer sam bio uplašen, nisam htio da me u pola noći bude sirene za uzbunu”, kazao je on.

Dodaje kako je strašan osjećaj trčati glavom bez obzira samo kako bi spasao život u momentu kad se začuju sirene za uzbunu.

“Trudio sam se da ne mislim o onome što se dešava. Igrao sam se sa svojim autima i drugim igračkama ili na telefonu jer što sam se više zabavljao, brže mi je vrijeme prolazilo i manje sam razmišljao o onome što se događa”, rekao je on.

Kazao je kako su i njegovi prijatelji bili uplašeni, ali da su se trudili da ne pokazuju to kako ne bi izgledalo da su slabići.


Podijelite vijest