Djeca iz cijele BiH došla u Zenicu: Dječiji festival okupio hiljade učenika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hiljade djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu u Zenicu gdje će danas, po šesti put, biti održan Dječiji festival, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Dječijem festivalu, čiji je po šesti put organizator Institut “Yunus Emre”, očekuje se prisustvo više od 6.000 učenika iz cijele Bosne i Hecegovine. Radi se o učenicima u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta “Moj izbor je turski” uče turski jezik. Oni će imati priliku da i danas uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu. Zenica je danas u znaku dječijeg smijeha i dobrog raspoloženja.

Među pristiglima je i nastavnica Dunja Odobašić, koja je na festival doputovala sa učenicima Osnovne škole “Turbe” iz Travnika. Podsjećajući kako je na festivalu bila i prethodnih godina, Odobašić naglašava kako je današnji događaj vrlo pozitivan.

-Ovo je vrlo pozitivno za naše učenike, lijepa prilika da se druže. Značajno je i radi promocije turskog jezika. Mi u našoj školi smo prezadovoljni saradnjom sturskim organizacijama, pružaju vrlo začajnu materijalnu podršku našoj školi – kazala je Odobašić.

Na pitanje kakvo je interesovanje učenika za turskim jezikom, kazala je kako je turski zaržao nivo interesovanja, ako se uzme obzir da imaju i njemački i engleski jezik.

Nahla Smajić, učenica šestog razreda Osnovne škole “Enver Čolaković” u Brezi, i prošle godine je bila na Dječijom festivalu u Zenici. Radosna je, kaže, jer će se i ove godine družiti s vršnjacima iz cijele BiH.

-Sviđa mi se turski jezik, a svakako je korisno naučiti jezik – kazala je Nahla, dodavši da je imala priliku s porodicom posjetiti Tursku, što je dodatno utjecalo na njenu odluku da uči turski.

-Drago mi je da sam danas tu i da ću se družiti s prijateljima iz cijele BiH – ponovila je Nahla.

Brojni autobusi pristigli su pred zeničku arenu “Husejin Smajlović”, a ispred arene bili su dugi redovi učenika koji su polako punili dvoranu.

Festivalu će, pored učenika i njihovih nastavnika, prisustvovati i veliki broj gostiju, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i savjetnik u ministarstvu kulture i turizma Turske Omer Arisoy, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates i brojne zvanice.

U bogatom kulturno-zabavnom sadržaju, kojim će obilovati ovogodišnji festival, nastupit će popularni bh. umjetnik Mirza Selimović te djevojčica Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji “Elif”, koja je bila na festivalu i prošle godine. Sve učenike na današnjem festivalu očekuju iznaneđenja i prigodni pokloni.

Anadolija